2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magas kitüntetést adott édesapja megszemélyesítőjének a brit uralkodó

2011. június 14. 16:39 MTI

Fényes idei díjkollekcióját újabb kitüntetéssel egészítheti ki Colin Firth, akit ezúttal filmbeli "leánya", vagyis a brit uralkodó részesített rangos elismerésben.

Az 50 éves brit színész, aki az idén az Oscar-díjat, valamint a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) fődíját is átvehette A király beszéde című filmdráma főszereplőjeként nyújtott alakításáért, az általa megszemélyesített néhai VI. György király elsőszülött gyermeke, a 85 esztendős II. Erzsébet királynő elé járulhat a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatáért. Ez arra jogosítja fel, hogy névjegyén a CBE címet tüntethesse fel neve mellett.

A brit sajtó már a film hatalmas nemzetközi sikere után valószínűsítette, hogy Firth komoly uralkodói kitüntetést kaphat az idén; egyes lapok nem tartották elképzelhetetlennek azt sem, hogy a színészt a Sir előnév viselésére feljogosító lovagi címre emeli a királynő. A CBE ennél egy fokozattal alacsonyabb kitüntetés, de nem zárja ki, sőt inkább valószínűbbé teszi a lovagi rang későbbi elnyerését. A legmagasabb királynői elismerésekben részesülők névjegyzékét egy évben kétszer, újévkor, illetve az uralkodó júniusban esedékes "hivatalos" születésnapjának előestéjén teszik közzé. A szombat hajnalban ismertetett új listán 965 név sorakozik.

A királynőnek még az Oscar-díjkiosztó előtt levetítették az édesapjáról szóló filmet, és udvari források szerint II. Erzsébetnek tetszett az alkotás. Colin Firthnek VI. György személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie. VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után - az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt - a filmben Helena Bonham Carter által alakított - Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

Több évi hanyagolás után az idén ismét szép számmal szerepelnek a születésnapi kitüntetési listán az üzleti és bankvilág képviselői. II. Erzsébet királynő lovagi címet adományozott a Bank of England kormányzójának, Mervyn Kingnek, aki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb pénzügyi válsága idején tartotta kézben a brit pénzügypolitikát.

Sir Mervyn irányításával a brit központi bank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - soha nem látott mértékű monetáris enyhítést hajtott végre a hosszúsági és mélységi rekordokat döntögető brit recesszió idején. A Bank of England 2009 márciusa óta fél százalékon tartja irányadó kamatát, de már a 2009. januári fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,50 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá.

Ugyancsak lovagi címben részesült John Peace, Standard Chartered bankcsoport elnöke, Frank Chapman, BG Group olajtársaság vezetője, valamint Brian Souter, a Stagecoach közlekedési vállalat alapítója. Az egykori kalauz harminc éve két használt autóbusszal indította el vállalkozását, amely ma 30 ezer ember foglalkoztat, és éves forgalma kétmilliárd font.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár