2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem lett veszélyeztetett világörökség Machu Picchu

2011. június 23. 12:03 MTI

Machu Picchu nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, de a perui inka romvárost az UNESCO szigorú felügyelete alá helyezték.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerdai döntésével nem vette fel a perui inka romvárost a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Két helyszín – az indonéziai Szumátra szigetének trópusi erdősége és a hondurasi Rio Plátano Bioszféra Rezervátum viszont felkerült a listára. "Machu Picchu nem lesz a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján”, „de szigorú felügyelet alá helyezik” – közölték a Világörökség Bizottság illetékesei. A testület június 19-től tartja 35. ülésszakát a francia fővárosban.

Az egy évszázaddal ezelőtt a dél-perui Cusco megyében, 2400 méter magasan felfedezett inka erődítményt ugyanakkor túlságosan sok turista látogatja, és egy közelben folyó útépítés is veszélyezteti – figyelmeztettek az illetékesek. A 21 tagállam képviselőit magában foglaló bizottságban éjszakába nyúló hosszú vita alakult ki, de végül nem volt meg a veszélyeztetett helyszínek listájára való felvételhez szükséges többség. A perui hatóságoknak azonban 2012. február 1. előtt be kell mutatniuk az inka birodalom legmeglepőbb épületegyüttesének tekintett, az i. sz. 15-16. században épült Machu Picchu állagmegóvásáról készített terveket.

A perui Andokban lévő inka erődítményre 1911 júliusában talált rá Hiram Bingham amerikai felfedező, és 1983-ban került fel az UNESCO kettős - kulturális és természeti - világörökség listájára.

A Szumátra szigeti 2,5 millió hektáros trópusi esőerdő 2004, a hondurasi Rio Plátano Bioszféra Rezervátum 1979 óta a világörökség része. A veszélyeztetett helyszínek listájára való felvételük célja, hogy növeljék a fennmaradásukat célzó támogatást és tudatossá tegyék az őket fenyegető veszélyeket – áll a bizottság közleményében. Mindkét helyszínt az illegális fakivágás, halászat, földfoglalás és orvvadászat fenyegeti. A szumátrai esőerdőt a mezőgazdasági területek növelése és útépítési tervek is fenyegetik, a hondurasi bioszféra rezervátumot pedig a földfoglalások és az állam korlátozott képessége a megvédelmezésére.

A Világörökség Bizottságnak július 29-ig kell felülvizsgálnia a 169 világörökségi – közöttük 34 veszélyeztetettnek nyilvánított – helyszín állagmegőrzésének helyzetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár