2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felszabadulástól a megszabadulásig

2011. július 27. 11:15

Mit jelentett nekünk együtt élni a szovjet katonákkal? Mit jelentett a hazájuktól távol élő névtelen szovjet katonáknak együtt élni velünk? Minderre a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum legújabb kiállítása próbál válaszokat keresni, más perspektívába helyezve a közel 50 év szovjet katonai jelenlétet.

100 380 szovjet állampolgár és 17 071 nap. A szovjet katonák 30-40%-a oroszul sem tudott. Mások pedig azt sem tudták, hol vannak: itt létük alatt moszkvai idő szerint éltek, rubellel fizettek és csak oroszul beszéltek.

1990. november 3-án a szovjet Déli Hadseregcsoport gépesített lövészhadosztályának utolsó egységei elhagyták Veszprém térségét, felszabadult a Dunántúl. Burlakov vezérezredes búcsúbeszédében kiemelte, hogy büszke katonáira: az itt állomásozó hadosztályok „szabadították fel” a II. világháborúban Ukrajnát és Németországot, majd a veszprémi lakossághoz fordult, és bocsánatot kért a sok kellemetlenségért.

Ez az esemény Veszprém és környéke lakóinak életében jelentős változásokat hozott, a hátrahagyott épületek hasznosítása még most is folyamatban van. A tiszti lakásokat, a katonai kórházat felújították, helyükre lakások épültek. Az egykori raktárépület ma a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság székhelye. A lőtéren és a hadi utakon most több mint tizenkét ország katonái gyakorlatoznak. A „ruszki laktanya” pedig a mai napig ezen a néven szerepel a köztudatban és a nem túl távoli események emlékét cirill betűs írásjelek idézik a Veszprém Megyei Levéltár téglafalán.

A tárlat együtt épült a lakossággal, akik emlékeikkel, saját gyűjtésükkel és személyes tárgyaikkal járultak hozzá a kiállítás sikeréhez. A múzeum munkatársai kaptak tőlük felhúzós borotvát, felhúzós foghúzót, ufóra emlékeztető porszívót, hűtőszekrényt, televíziót, búcsú ajándékokat, amelyeket a távozó katonák adtak ajándékba a helyieknek. Vannak kiállított egyenruhák, korabeli plakátok, jelvények, lőszer-konzerv, itt állították ki a híres aknavetőt is, amelyet a tapolcai hadtörténeti emlékparkból kölcsönöztek.

A kiállításhoz tárlatvezetés igényelhető.

Helyszín: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, Veszprém 8200 Erzsébet sétány 1.
A kiállítás látogatható: 2011. június 19.-2012. január 22.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár