2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bürokrácia késlelteti a bizánci ciszterna felújítását

2011. augusztus 9. 11:24

A helyi önkormányzat hozzájárulásának hiánya késlelteti egy leromló állapotban lévő 11. századi ciszterna helyreállítását Isztambulban - számolt be róla a helyi sajtó.

Az isztambuli Kadir Fah Egyetem a Fatih önkormányzatának hozzájárulását várja az intézmény campusa alatt fekvő Cibali ciszterna feltárásának és felújításának megkezdéséhez. "Ötmillió dollárt fordítottunk a múzeum egyetemi részére, és hajlandóak vagyunk egy másik milliót a ciszternára szánni. Csak bürokratikus együttműködést akarunk" – nyilatkozta az egyetem rektora, Musztafa Aydin a Hürriyet Daily News-nak.

A 11. századra keltezhető Cibali ciszternát eklektikus stílus jellemzi, az oszlopokat különböző helyekről szállították oda. Az építmény 48 kupolával és 20 oszloppal rendelkezik. A 19. században egy dohánygyárat építettek a víztároló fölé, amely 1970-ben bezárt, majd az elhagyott épület leégett, így az épületet az egyetem kapta meg és újította fel. Először az Isztambuli Régészeti Múzeum kísérelte meg a felújítást 1944-ben, de a vállalkozást fél év után leállították.

"Úgy tervezzük, hogy 2,5-3 méter mélységig ásunk majd le. Csináltuk egy próbafeltárást is, ami megmutatta, hogy a talaj földje köztársaság-kori feltöltés, ezért az nem tartalmazhat történelmi értéket. Még mélyebbre fogunk ásni, meglátjuk, hogy mire tudunk rálelni" – közölte Aydin. A rektor meglátása szerint viszont a körülményes engedélyeztetés akadályozza a folyamatot. Az egyetemnek még az isztambuli önkormányzattól, a Régészeti Múzeumtól, illetve a vízművektől is engedélyt kell kérnie. Az egyik régész, Zeynep Çulha szerint a feltárás hat hónapig fog tartani, a helyreállítás pedig egy évbe telik.

A munkálatok sürgős megkezdését több körülmény is indokolná. A létesítménybe szivárog a víz, amely magas páratartalmat teremt. Aydin szerint ez a közeg rossz hatással van a felsőbb szinten kiállított leletekre, és számos többletköltséggel is jár. A szakember aggódik, hogy a víz az építmény alapzatába is beszivároghat.

A rektor közlése szerint a helyreállítást követően a ciszterna a múzeum egyik szintjeként fog szolgálni, ahol a helyhiány miatt eddig nem kiállított leletek lesznek megtekinthetőek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár