2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben az asszír birodalom egykori fővárosa

2011. augusztus 25. 09:26

Három tényező - rablók, egy terjeszkedő nagyváros és a klíma - sodorja veszélybe Ninivét, Asszíria egykoron szebb napokat látott fővárosát a Global Heritage Fund jelentése szerint.

2700 év után még mindig láthatóak az ősi város, Ninive falai a Tigris másik partjáról, amely fényesebb napjaiban az asszír birodalom fővárosa volt, több mint 100 ezer lakossal. Bár a legendás település a Bibliában, Jónás könyvében is előtűnik, a műemlékvédelemmel foglalkozó Global Heritage Fund (GHF) figyelmeztetése értelmében azonban amennyiben nem történik sürgős beavatkozás, a romok is veszélybe kerülhetnek.

A műemlékvédők dolgát a folyamatos háború is nehezíti: Ninive építményei már a konfliktust megelőzően ki voltak téve a vandalizmusnak és rablásoknak. Ezenfelül a Moszul terjeszkedő külvárosaival járó csatornázási munkálatok szintén veszélyeztetik az ősi emlékeket. Mindezek tetejébe még a természeti elemek is rongálják az egykori asszír város maradványait. A GHF jelentése szerint szükséges lenne a falak és a reliefek védőtető alá helyezése, mert napról napra egyre inkább károsodnak a környezeti elemektől.

Ninive feltárása a 19. század közepén kezdődött meg, eleinte a moszuli francia konzul, Paul-Émile Botta vezetésével, azonban a sikeres feltárásokat egy évekkel később ásató brit, Austen Henry Layard nevéhez kötötték. Sorra bukkantak rá az asszír uralkodók grandiózus építményeire, mint például Szín-ahhé-eriba 71 szobás palotájára, és Assur-bán-apli 22 ezer ékírásos táblát tartalmazó könyvtárára. A feltárások során számos temetetlen csontvázat találtak, amelyek a város i. e. 612-ben bekövetkezett véres bukásáról tanúskodnak.

Az ősi asszír székváros jelentős része feltáratlan, viszont a szakértők szerint csak akkor lenne értelme a további ásatásoknak, ha azok egy összehangolt terv keretében történnének, valamint törekednének arra, hogy mindazt, amit találnak, megőrizzék az utókornak. A Global Heritage Fund 2010 októberében publikált jelentésében (Saving Our Vanishing Heritage) Ninivét is megemlítette azon 12 helyszín egyikeként, amelyeket helyrehozhatatlan károsodás fenyeget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár