2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo vagyona

2002. december 20. 10:22

A fukar Michelangelo eltitkolta hatalmas vagyonát, s azt a benyomást próbálta kelteni, hogy patronálói, különösen a pápa, igazságtalanul bánnak vele, holott éppen az ellenkezője volt igaz.

panaszkodott
Michelangelo (1475 – 1564), aki a Vatikán Sixtus-kápolnájának mennyezetét festette, és megtervezte a Szent Péter Bazilikát, elhitette az egész világgal, hogy szegény, holott csupán túlságosan fukar volt ahhoz, hogy megmutassa hatalmas méreteket öltő vagyonát, mondja az amerikai művészettörténész Rab Hatfield.

„Michelangelo az a különös fajta ember volt, aki kicsit paranoiás, és nem elég őszinte ahhoz, hogy hihetetlen gazdagságát beismerje” - mondja Rab Hatfield a firenzei Syracusa Egyetem művészettörténész professzora.

Habár Michelangelo idősebb korában arról panaszkodott, hogy szegénységben él, hatalmas vagyont halmozott fel az olyan mestermunkái révén, mint például a ragyogó Dávid szobor. Mr. Hatfield két bankszámlát és további számos egyéb vásárlásról tanúskodó számlát tárt fel, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a termékeny festő, szobrász, építész 50.000 arany dukát értékű vagyonnal rendelkezett halálakor 1564-ben. Többel, mint amennyivel bármelyik korabeli herceg. „Ez tényleg hatalmas mennyiségű pénz volt.”- állítja Hatfield a most megjelent Michelangelo vagyona című könyvében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár