2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Égbe temetés" helyszíne lehetett a szentföldi Stonehenge

2011. november 3. 16:33 MTI

Új elméletet dolgozott ki a szentföldi "Stonehenge", a Golán-fennsíkon található Rujm el-Hiri (Gilgal Refaim) rendeltetésére egy amerikai régész, aki szerint a megalitikus kőépítmény az "égbe való temetkezés" helyszíne volt.

Az elméletről a Biblical Archaeology Review november-decemberi számában jelenik meg tanulmány. Rujm el-Hiri 16 kilométerre található a Galileai-tenger (Kinneret-tó) keleti partjától. A megalitikus építmény a kőrézkorból származik, i.e. 4500 és 3500 között emelhették. Négy kőkörből áll, amelyek közül a külső átmérője meghaladja a másfélszáz métert, magassága pedig 2,4 méter. Megépítéséhez 42 ezer tonna bazaltkövet használtak fel. Számtalan elmélet született a helyszín rendeltetéséről, egyesek szerint csillagda volt, mások szentélynek, rituális központnak vélték, de voltak, akik őskori temetőnek tartották.

Rami Arav, a Nebraskai Egyetem régésze, aki egy hasonló őskori helyszín feltárását végezte a Galileai-tenger közelében az 1980-as években, párhuzamok alapján egészen más véleményen van. Úgy véli, hogy Rujm el-Hiri a közel-keleti "égbe temetés" helyszíne lehetett.

A szentföldi kőrézkori népesség elhunyt szeretteik csontjait ossariumokba (csontházakba) helyezték. A kis ossairumok használata azonban feltételezi, hogy a csontokat előzetesen le kell csupaszítani, ehhez pedig az szükséges, hogy a holttesteket ideiglenes sírokban temessék el. Ám mint Arav rámutat, nem találtak ideiglenes sírokat a kőrézkori időszakból, vagyis a csontok megtisztításához más módszert kellett alkalmazni.

A régész szerint egyfajta "égbe való temetés" helyszíne lehetett a megalitikus építmény. Párhuzamot von Rujm el-Hiri és a Zoroaszter vallás "csend tornyai" között. A vallás követői ugyanis az elhunytak földi maradványait régebben a halottak tornyaira rakták ki, ahol a perzselő nap és a ragadozó madarak gondoskodtak a csontok megtisztításáról.

Mike Freikman, a jeruzsálemi Héber Egyetem régésze, aki az elmúlt öt évben irányította a feltárásokat, viszont azon az állásponton van, hogy amerikai kollégája elmélete "távoli párhuzamokon" alapul. "Nagyon keveset tudunk a helyszínről, így Rami Arav elmélete egyaránt bizonyulhat helyesnek vagy tévesnek" - fogalmazott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár