2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Napkultusz hívei gyülekezhettek Stonehenge-ben

2011. november 29. 14:19 MTI

Szent felvonulási utat fedeztek fel a régészek Stonehenge-ben; a Napkultusz hívei a nyári napforduló idején haladtak végig rajta.

A Birminghami Egyetem, valamint a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet régészei geofizikai képalkotó eljárások segítségével pásztázták a területet a Stonehenge Hidden Landscape Project elnevezésű program keretében. Így fedezték fel azt a két óriásgödröt, amelyet a napfelkelte és a naplemente irányába tájoltak.

A gödrök azelőtt keletkeztek, mielőtt ötezer éve létrejött a körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény - olvasható a BBC News hírei között. A gödrök Stonehenge-től északra, az úgynevezett Cursus neolitikus "ösvényen" belül helyezkednek el. Kőtömbök emelkedhettek itt, esetleg cölöpöket verhettek le, vagy tüzet gyújthattak a gödrökben.

A 2,5 kilométer hosszú Cursust két párhuzamos árok határolja, amely az északi oldalán megszakad, ez lehetett a létesítmény főbejárata. Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, a projekt vezetője szerint első ízben fedeztek fel hasonló építményt Stonehenge közelében.

"A felfedezés betekintést enged abba, hogyan zajlottak a szertartások a Cursuson belül" - hangsúlyozta Vince Gaffney, aki szerint a felvonulók a keleti gödörtől indultak el. Mint Henry Chapman, a Birminghami Egyetem docense kifejtette, ha figyelembe veszik a két gödör közti távolságot, a processzió délre tehette meg az út felét, amikor a Nap pontosan Stonehenge felett helyezkedett el.

"Ez nem lehet puszta véletlen, vagyis a Cursus egykori építői pontosan kiszámították a szent út hosszát és a gödrök elhelyezkedését" - magyarázta Henry Chapman.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár