2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tüntetések Jaruzelski házánál

2011. december 13. 14:12 MTI

A korábbi évekhez hasonlóan keddre virradó éjszaka ismét több százan tüntettek a lengyelországi hadiállapot bevezetésének 30. évfordulóján Wojciech Jaruzelski tábornok varsói házának közelében.

A tüntetőket nem engedték a ház közelébe, a rendőrség kordonnal zárta el a területet. A demonstrálók sátrakat állítottak fel, és hangosító berendezéseket szereltek fel, rockzenét és hazafias dalokat játszottak. A korábbiaktól eltérően idén csak a hadiállapot bevezetésének ellenzői gyűltek össze Jaruzelski házánál, nem voltak jelen azok, akik helyeslik az intézkedést.

Jaruzelski nem tartózkodott otthon, hétfőn ismét a varsói katonai kórházba vitték, ott tölti a következő néhány napot, az előírt kemoterápiás kezelésben részesül. A tábornok nyirokmirigyrákban szenved, állapotát stabilnak minősítik az orvosok.

A tüntetést megelőzően a varsói Alkotmány téren (Pl. Konstytucji) jobboldali szervezetek rendeztek koncerttel egybekötött megemlékezést. A hadiállapot elrendelésének 30. évfordulóján, kedden országszerte megemlékezéseket tartanak. Varsóban este az ellenzéki Jog és Igazságosság párt rendez függetlenségi felvonulást Lengyelország szuverenitásának védelmében.

A lengyel sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az évfordulóval, és a médiában is számos elemző és vitaműsort rendeztek. A TNS Pentor közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint a lengyeleket még mindig megosztja ez a kérdés. A felnőtt lengyelek 47 százaléka úgy tartja, hogy a hadiállapot bevezetése indokolt volt, 31 százalékuk ezzel ellenkező véleményen van, míg 22 százalék nem tud véleményt formálni ez ügyben.

Az okokat tudakoló kérdésre a válaszadók 38 százaléka azt mondta, hogy a szovjet beavatkozás ellen kellett megvédeni az országot. 21 százalék szerint az állam szétesését kellett megakadályozni, 12 százalék úgy véli, hogy a hadiállapot bevezetése a kommunisták hatalmon tartását, míg 11 százalék szerint a Szolidaritás felszámolását célozta.

Lengyelországban hadiállapotnak (stan wojenny) nevezik az 1981. december 13-ra virradóra bevezetett intézkedést. Ez szabályos katonai hatalomátvétel volt, 80 ezer katona és 30 ezer rendőr - köztük a különleges egységek, a ZOMO - bevetésével, katonai cenzúrával, kijárási tilalommal, internálással, újságok, egyesületek, szervezetek betiltásával és számos további korlátozó intézkedéssel. A nemzetközi sajtóban is az ennek megfelelő "martial law" angol kifejezést használták. A Magyarországon ekkoriban használatos "szükségállapot" kifejezést az MSZMP találta ki - amint ezt később Berecz János, az MSZMP KB tagja többször elmondta -, azért, hogy szépítse a dolgot, ne az a látszat keletkezzék, hogy Jaruzelski hadban áll a saját népével. A magyar történetírásban is a hadiállapot terminust használják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár