2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Énekesnőt is temettek a Királyok Völgyébe

2012. január 17. 08:40

A Bázeli Egyetem kutatói egy női templomi énekes sírjára leltek az egyiptomi Királyok Völgyében; a felfedezés egyedülálló, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy olyan sírt találtak, amely nem a királyi családhoz tartozott.

A síron belül talált felirat tanúsága szerint a hölgyet Nehmes Bastetnek hívták, s a 22. dinasztia idején (i.e. 945-712), a karnaki templomban Ámon-Rének énekelt. Valószínűleg az egyik Ámon-pap lánya lehetett – más magyarázatot egyelőre nem találtak arra, hogy a nőnek hogyan sikerült ilyen előkelő helyet biztosítani a túlvilági élet megkezdéséhez.

Halának idején Egyiptomot líbiai uralkodók kormányozták, a thébai magas rangú papok viszont függetlenek voltak. Hatalmuk akkora volt, hogy a fáraók és családtagjaik részére fenntartott helyre saját leszármazottjaikat is eltemethették – fejtette ki Manszúr Boraik, az egyiptomi Régiségügyi Minisztérium luxori tisztviselője.

A sírra véletlenül bukkantak a svájci kutatók. A Bázeli Egyetem szakembereinek feladata ugyanis az, hogy megtisztítsák és dokumentálják a völgy kevéssé ismert temetkezési helyeit. Éppen III. Thotmesz fáraó száz évvel ezelőtt megtalált sírját tisztították, amikor egy aknára leltek; a teremben egy feketére festett, hieroglifákkal díszített faszarkofág tárult a kutatók szeme elé.

Maga a sír a 18. dinasztia (i.e. 1550-1292) temetkezési szokásaira utal, de azt egyelőre nem tudni, hogy mi vezette erre a megállapításra a kutatókat, s hogy eredetileg kit temettek ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár