2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a Mona Lisa legkorábbi másolatát

2012. február 2. 12:21 The Daily Telegraph

A madridi Pradóban találták meg a Mona Lisa legkorábbi másolatát, amelyet Da Vinci műtermében a reneszánsz mester egyik tanítványa készített. Az új képen sokkal jobban megmutatja magát a titokzatos modell.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb felfedezésének tartják a világhírű madridi múzeumban megtalált másolatot, amelyen sokkal jobban kivehetők a Da Vincinek modellt ülő hölgy arcvonásai. „Ez a fantasztikus felfedezés segíthet a világ leghíresebb festményének megértésében” – írja az eseményről beszámoló Art Newspaper.

A Pradóban megtalált alkotás egyike azon tucatnyi másolatnak, amelyet Leonardo halála után festettek, s mostanra az is kiderült, hogy valószínűleg a reneszánsz mester mellett alkotó egyik tanítvány keze munkáját dicséri. Ezt a madridi múzeum és párizsi Louvre művészettörténészei is megerősítették.

A Louvre-ban megcsodálható eredeti Mona Lisán a festmény rossz állapota miatt a nőalak sokkal idősebbnek tűnik, ennek kijavítására azonban nem sok esély mutatkozik, mivel az olajjal festett portré igen törékeny, így a tisztítás és a restauráció túl kockázatos lenne.

Ugyan a modell kilétével kapcsolatban folyamatosak a találgatások, ma már általánosan elfogadottá vált, hogy az illető személyét a 16. században élt Lisa Gherardini, a firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo feleségében kell keresnünk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár