2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szárazság okozta a maják vesztét

2012. február 28. 08:43

Két kutató azt állítja, hogy a maja civilizáció bukását elsősorban a csapadékmennyiség csökkenése okozta.

A klímaváltozással együtt járó szárazság már korábban is szerepelt azon okok között, amelyeket az ezer évvel ezelőtt fennálló közép-amerikai birodalom romba dőlése kapcsán fogalmaztak meg. A Southhamptoni Egyetem két kutatója, Martin Medina-Elizalde és Eelco Rohling a Yucatán-félszigeten járva azt mérték fel, hogy az eső mennyisége hogyan változott az idők során. A cseppkövekben levő oxigén izotópokat vizsgálták, majd megállapították, hogy a csapadékmennyiség 800 és 1000 között 40 százalékkal esett vissza.

Ez a mértékű változás a modern társadalmak számára – amelyek víztározókat építenek és talajvizet gyűjtenek – még nem feltétlenül elviselhetetlen, a majáknak azonban kétségkívül az volt. „Valóban, a maja civilizáció bukásával összefüggésbe hozott szárazságok nem voltak annyira drámaiak” – fogalmazott Medina-Elizalde. „De elég veszélyesek voltak ahhoz, hogy a Yucatán-félsziget csapadékeloszlásának ingatag egyensúlyát megtörjék, s komoly problémákat – társadalmi feszültségek, háború, járványok – okozzanak, ami végül elvezetett a birodalom összeomlásához” – tette hozzá.

Medina-Elizalde és Rohling – akik tanulmányukat a Science e heti számában adták közzé – az izotóp-vizsgálat eredményét a tavakból vett mintákkal támasztották alá. Az eljárás a fagyűrűk vizsgálatához hasonlít, de sokkal bonyolultabb, igaz, pontosabb is. Ez azt mutatja, hogy sokkal kevesebb vihar volt ebben az időszakban, ami a perzselő nappal együtt végzetes csapást mért a modern társadalmakhoz képest kevésbé előrelátó majákra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár