2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

McHitler és Panda Adolf

2012. február 29. 12:46

Elözönlötték a thaiföldi üzleteket a náci szuvenírek, de a Hitler-mánia a térség többi országában is tombol.

Panda, Teletubby, Ronald McDonald. Elsőre úgy tűnik, azon kívül, hogy a gyerekek imádják őket, nincs sok közös vonás bennük. Azonban ha Bangkokban járunk, egyből feltűnik még egy kapocs: mindhármójukban van "egy kis Hitler".

A thai fővárosban rengeteg olyan fiatal jár-kel, akik a Führer képregényszerű alakjával mintázott pólóban feszítenek, máshol pedig a népszerű amerikai gyorsétteremlánc ismert bohócfigurája transzformálódik Hitlerré. Egy másik pólón Hitler pandamaskarában látható, náci karszalaggal, de feltűnik Teletubby-jelmezben is, horogkereszt antennával a fején. A pólók ára 200-tól 370 bahtig terjednek (7-12 dollár).

„Néhány külföldi felháborodik, amikor meglátják a pólóimat, idejönnek és elkezdenek panaszkodni” – nyilatkozta az egyik ruhabolt tulajdonosa. A harmincas éveiben járó, művészeti végzettségű férfi megjegyzi: legnépszerűbb termékei a McHitler pólók, őket követik a Kim Dzsongil-, Michael Jackson- és Che Guevara-karikatúrák.

Az üzlet előtt Ronald McDonald bőrébe bújó Hitler szalutál – a thaiföldiek legnagyobb örömére, ők ugyanis állandóan ott pózolnak, és bőszen kattogtatják masinájukat. „Ez nem azt jelenti, hogy szeretem Hitlert. „De viccesnek néz ki, a pólók pedig nagyon népszerűek a fiatalok körében” – fejtette ki a Hut becenévre hallgató férfi.

Azonban nem mindenki osztja ezt az érzést.. Az ázsiai ország izraeli nagykövete például úgy látja, hogy az ilyen termékek sértik a zsidók és a felvilágosult polgárok érzését. Jichák Shoham közbe is lépett, s arra kérte az üzlettulajdonost, hogy takarja le a náci karlendítést imitáló bábu arcát.

Egy másik üzletben Panda Adolf hívogatja az erre fogékony helyieket és turistákat. „A pólók nagyon népszerűek a tinédzserek között” – nyilatkozta a szintén a harmincas éveiben járó tulajdonos, majd hozzáteszi, hogy a vásárlók főleg náci zászlók, propaganda poszterek és bukósisakok után érdeklődnek.

A náci szimbólumok ilyen célú használata azonan nem csak Thaiföldre jellemző, a szuvenírek az egész régióban fellelhetők. Néhány évvel ezelőtt Tajvanban Hitleres játékfigurákat és kulcstartókat árultak, egy hongkongi üzletet náci zászlókkal dekoráltak ki, de Dél-Koreában és Japánban még ma is népszerűek a Führert ábrázoló ruhaneműk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár