2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso és Matisse újra együtt

2012. február 29. 18:33 MTI

Henri Matisse, Pablo Picasso, Juan Gris vagy épp Francis Picabia mintegy kétszáz fiatalkori művét sorakoztatja fel az avantgárd mozgalom egyik legfontosabb támogatójaként ismert Gertrude Steinnek és családjának szentelt kiállításon a New York-i Metropolitan Múzeumban.

A kedden nyílt tárlat a The Steins Collect: Matisse, Picasso, and the Parisian Avant-Garde címet viseli és június 3-ig látható. A patinás múzeum azokon a festményeken keresztül mutatja be az akkor még ismeretlen művészek és a Stein család kapcsolatát, amelyeket a vagyonos amerikai família gyűjtött kijelölve a modern művészet útját.

Ez a család "többet tett a XX. század első évtizedében a modern művészet ügyéért bárki másnál, gyűjtőknél és kereskedőknél. Azon kevesek közé tartoztak, akik már akkor értékelték Matisse és Picasso munkáit, amikor a festőket még vajmi kevéssé ismerték" - fogalmazott Rebecca Rabinow, a Metropolitan modern művészettel foglalkozó kurátora.

A kiállításon nemcsak képek, hanem szobrok és papírra készült munkák is láthatók. A műtárgyak egykor mind a Stein család - Gertrude, fivérei, Leo és Michael, valamint utóbbi felesége, Sarah - gyűjteményét gazdagították. Sok alkotás a família párizsi, a rue de Felurus 27. szám alatt lévő lakása falán lógott. A lakás mását most felépítették a kiállításon.

A Metropolitan tárlatának középpontjában Matisse egy festménye, a Kalapos nő áll. A képet örökösei a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumára bízták, és kikötötték, hogy csak egyszer hagyhatja el a nyugati parti nagyváros múzeumát. Ez a lehetőség volt az egyik legfontosabb ösztönző erő a New York-i kiállítás megszervezésére. "Nagyon is az volt, hiszen ez jelentette az egyetlen alkalmat a festmény számára, hogy útra keljen" - mondta Rabinow. A tárlat jelentőségét mutatja, hogy az előkészületek nyolc évet emésztettek fel.

A Stein családot megelőző tehetős amerikai gyűjtők megvásárolták, majd az Egyesült Államokba vitették a modern művészeti alkotásokat. A felső középosztálybeli zsidó Steinék viszont Párizsban éltek, barátságot ápoltak a művészekkel, és szombati szalonjaik révén a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tették az alkotásokat. Anyagi hátterüket befektetéseik és bérbe adott San Franciscó-i ingatlanjaik garantálták.

Leo Stein 1903-ban költözött Párizsba, akkor kezdte gyűjteni ismeretlen festők alkotásait. Kollekciója első darabjai között Picasso és Matisse műtermében született festmények is voltak. Miután testvérei is Párizsba mentek, a család gyűjteménye Cézanne, Gauguin, Renoir, Perre Bonnard, Maurice Denis, Juan Gris és mások műveivel gyarapodott.

Szalonjaik révén a Stein testvérek megismertették a kereskedőket, más gyűjtőket és a művészeket a gyűjteményükben szereplő darabokkal. Nemcsak a kereskedőkre voltak hatással és ismertették meg a nagyközönséget a kor friss alkotásaival, ők mutatták be egymásnak Picassót és Matisse-t is. "Nekik köszönhetően szivárgott be ez a fajta esztétikum Amerikába, terjedt el Európában. Mindez sokkal hosszabb időbe tellett volna, ha ők nincsenek" - mondta Rabinow.

Leo Stein 1913-ban úgy döntött, elhagyja Párizst. A gyűjteményt felosztották, Gertrude birtokába kerültek Picasso művei, Leo tulajdonába Renior 16 alkotása. Michael és Sarah Stein kollekcióját Matisse és más művészek képei gyarapították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár