2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerül eredeti helyére III. Amenhotep szobra

2012. március 5. 18:25 MTI

Visszakerül eredeti helyére, III. Amenhotep halotti temploma elé a fáraó egyik grandiózus kvarcitszobra.

A Nílus nyugati partján, Luxorral szemben elhelyezkedő halotti templomot i.e. 1200 táján egy pusztító erejű földrengés rombolta le. Ekkor omlott le az a két kvarcitszobor is, amely száz méterrel a III. Amenhotepet ábrázoló Memnón-kolosszusok mögött a második pülön kapuját őrizte. Az eredeti helyére most visszakerült szobor a páros északi tagja, díszes trónján ülve ábrázolja a fáraót, jobb oldalán főfelesége, a szépséges Tije áll. A nagyon gondosan kidolgozott műalkotást egy hatalmas kvarcittömbből faragták, amelyet a Kairó melletti Gebel el-Ahmar-i kőfejtőből szállítottak Luxorba - írja a Luxor Times.

A halotti templomot 1998 óta tárják fel egyiptomi és európai régészek. A Nílus hordalékával betemetett északi szobrot 2002-ben fedezték fel, feltárása 2004-ben fejeződött be, majd többéves állagmegóvás és helyreállítás következett. Az ókori műalkotást már részlegesen visszahelyezték a szobortalapzatra, a térde, mellkasa és feje a következő szezonban kerül a helyére. Jövő tavasszal helyezik vissza a szoborpáros déli tagjának töredékét is.

III. Amenhotep (i.e. 1402 és 1364) a XVIII. dinasztia 9. uralkodója, az óegyiptomi birodalom egyik legbefolyásosabb fáraója, Tutanhamon nagyapja. Uralkodása alatt Egyiptom élénk kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a Földközi-tenger keleti medencéjének népeivel, országlását monumentális épületek, köztük a luxori templomkomplexum, valamint a karnaki templomegyüttes jelentős része és szobrok sokasága fémjelzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár