2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvédik Rangun koloniális építészeti örökségét

2012. április 29. 13:29 MTI

Mianmar (Burma) hajdani történelmi fővárosának, Rangunnak a hajdani brit uralom úgynevezett Rádzs-korszakában született műemlékei veszélyben vannak. Mint a londoni Daily Telegraph írja, az ország hagyományőrzői attól tartanak, hogy paradox módon a katonai vezetésű ázsiai ország elleni nyugati szankciók örvendetes enyhítése adhatja meg a kegyelemdöfést az ázsiai város koloniális stílusú palotáinak.

Az Európai Unió a minap jelentette be a szankciók többségének megszüntetését, az Egyesült Államok is kilátásba helyezett hasonló lépést. A Nyugat gesztusaival arra válaszol, hogy a burmai katonai vezetés engedélyezte Aung Szan Szú Kji asszony visszatérését az ország politikai életébe és a Nobel-díjas ellenzéki vezető demokráciáért küzdő pártja nagy sikert aratott a részleges választásokon.

A szankciók enyhítésével visszatérhetnek Rangunba a külföldi beruházók, ami oda vezethet, vélik a hagyományőrzők, hogy megindul az ingatlanspekuláció. Ezzel az a folyamat, amely eredetileg a főváros áthelyezésével és a felbecsülhetetlen értékű brit koloniális építészeti örökség állapotának leromlásával kezdődött, visszafordíthatatlanná válhat.

Egy Cambridge-ben tanult burmai író és történész, Than Mint U ezért mozgalmat indított a volt főváros koloniális építészetének lajstromozásáért és a legszebb épületek megőrzéséért. Csoportjának mély meggyőződése, hogy nem csupán turisták ezreit vonzhatják Ázsia egyik utolsó érintetlenül megőrzött "gyarmati negyedébe", de egyben arra is emlékeztethetik az elszigeteltségéből kiemelkedni készülő országot, hogy egykor a világkereskedelem egyik gócpontja volt. Rangun impozáns 19. századi épületei közül igen sokat a városban megtelepedett skót kereskedőházak emeltek, stílusukat a viktoriánus Glasgow ihlette.

A ranguni The Strandon álló brit nagykövetség valaha a glasgow-i Graham and Company cégnek adott otthont, nem messze tőle egykor az ugyancsak glasgow-i központú Irrawaddy Flottilla Company hajóstársaság burmai vezérkara működött.

A gótikus Central Secretariat hivatali épületével szemben John Begg edinburghi építész tervezte a kormány sajtópalotáját, ahol Pablo Neruda chilei költő országa tiszteletbeli konzuljaként élt 1927-ben. 1947-ben ezen a helyen gyilkolták meg a Burma függetlenségi mozgalmának egyik vezetőjeként ismertté vált Aung Szan tábornokot, Szú Kji asszony apját.

George Orwell egy ideig azon ritka hajdani koloniál stílusú épületeknek az egyikében élt, amelyeket mára megfelelően restauráltak: a Strand Hotel elődjében gyarmati rendőrként szolgált az író. A Pegu Club, amely valaha a brit tisztek és tisztviselők exkluzív találkozóhelye volt, már rosszabbul járt. Bár ez az épület is híres embereket fogadott, egyszer még Rudyard Kiplingnek is szállást adott, mára alaposan leromlott, a főfrontot lezárták, fadíszei tönkremennek.

Amikor a ranguni kormánytisztviselők 2005-től az ország új fővárosába, Nepijdába költöztek, a gyarmati idők e maradványai kiürültek és a romlásukat nem akadályozhatta meg a helyszínen hagyott néhány biztonsági őr.

Thant Mint U társaival együtt a Yangon Heritage Trust nevű városvédő egyesület keretében új műemlékvédelmi törvényért küzd, amely megakadályozná, hogy az ingatlanberuházók lerombolják a központban még megmaradt koloniál épületeket. Bár sikerült időszakos haladékot kiharcolniuk a kormánytól addig, amíg eldől, mit kíván megmenteni ebből az örökségből, a Rádzs-kori, a brit birodalmi kormányzás korára emlékeztető örökség megőrzése nem népszerű az évtizedes stagnálás után végre fejlődésre áhítozó országban - írta a Daily Telegraph.

William Hague brit külügyminiszter ugyan támogatásáról biztosította idei burmai látogatásán a városvédő projektet, de Thant Mint U véleménye szerint ez nem feltétlenül segíti az ügyet. A volt gyarmatosító támogatása esetleg a kívánt cél ellenkezőjét érheti el a függetlenségére kényes nacionalista burmai vezetésnél - jegyezte meg a brit lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár