2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi maja naptár cáfolja a világvégét

2012. május 11. 17:22

Az utolsó ismert és jórészt még feltáratlan maja városban, Xultúnban régészek egy eddig ismeretlen maja házban falfestményre bukkantak. Egy friss tanulmány szerint az 1200 éves freskó igazi kuriózum: a kalkulációktól hemzsegő fal ellentmond azon elméleteknek, amelyek szerint a maják 2012-re jósolták a világvégét.

A freskó a maja uralkodó és kíséretének jelenete melletti részen olyan számításokkal van tele, amelyek az ősi maja írástudókat segítethették a hatalmas és szinte felfoghatatlan „mennyiségű” idő számontartásában. A kalkulációktól hemzsegő fal ellentmond azon elméletnek, amely szerint a maják 2012-re jósolták a világvégét. A dátumok arra utalnak, hogy a maják még jó néhány ezer évet adtak Földünknek.

A kamra felfedezésének talán legfontosabb eredménye, hogy bepillantást enged a maja társadalom belső működésébe, s „az itt megtalált festményekhez eleddig sehol máshol nem találtak hasonlókat” – mondta az ásatás vezetője, William Saturno. A parányi helyiség egy nagy komplexum része, falait a csillagjósok táblaként használták, amelyekre megfigyeléseiket jegyezték fel. Ezek a falak a legkorábbi maja asztronómiai feljegyzések, amelyek hatszáz évvel régebbiek, mint az eddig ismertek.

A maja számítások

A guatemalai területen 2010-ben a Bostoni Egyetem régésze és Ph.D.-jét végző hallgatója, Franco Rossi egy földalatti bemélyedést ellenőriztek éppen, amikor a diák egy vékony fali stukkó festékének halvány nyomait vette észre a falon. A páros elkezdte letisztítani az 1200 éves sarat, amikor hirtelen piros színű festékre leltek.

A 2011-es ásatás után kiderült, hogy amit a csapat megtalált, az valószínűleg egy maja írástudó dolgozószobája lehetett. „Ez a helyiség azért olyan érdekes, mert munkaterület volt” – mondta Rossi. Az ott talált könyvek tele voltak bonyolult számításokkal, amelyek a város jövőjét jósolták meg. Valószínűleg ilyen típusú terem a késő időszakból származó maja településen mindenhol volt, azonban eddig ez az egyetlen, amit megtaláltak a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár