2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődött az auschwitz-birkenaui emlékhely restaurálása

2012. június 7. 17:00 MTI

Megkezdődött az auschwitz-birkenaui emlékhely teljes restaurálása, amelynek legfontosabb része, a volt náci haláltábor 45 téglabarakkjának helyreállítása két év múlva indul.

A program célja a német megsemmisítő tábor eredeti állapotának megőrzése, amely Bogdan Zdrojewski kulturális és nemzeti örökségi miniszter szerint "örök intésként" hathat a leendő generációkra és segít feloszlatni a holokauszthoz fűződő téveszméket - olvasható a Gazeta Wyborcza című napilap online kiadásában.

A munkálatok az egykori Auschwitz I és Auschwitz II-Birkenau haláltábor egész területére kiterjednek, de a múzeumot nem zárják be a látogatók számára. Első ízben a birkenaui női tábor 2014 után felújítandó téglabarakkjait fogják előkészíteni renoválásra, de a faépületek és maradványaik megőrzésével is foglalkoznak. A múzeum szerint a téglabarakkok műszaki állapota nem csak koruk miatt romlik folyamatosan, hanem azért is, mert a németek lebontott épületek maradványaiból építették fel ezeket, méghozzá lápos területen. A téglaépületek teljes felújítása akár tizenöt évet is igénybe vehet.

A renoválás költségét a 2009-ben alapított auschwitz-birkenaui alapítvány (Fundacja Auschwitz-Birkenau) állandó alapjából fedezik, amelyben 120 millió eurót terveznek felhalmozni. Az alap anyagi támogatását eddig 18 állam és három város vállalta: összesen 97 millió eurót ajánlottak fel, ami a felújítási munkálatok költségének 80 százalékát fedezi. A múzeum az éves munkálatok költségét 3,6 és 5,5 millió euró közötti összegre becsülte.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

A volt haláltábor területén 1947-ben létrehozott állami múzeumot évente milliók látogatják: tavaly több mint 1,4 millióan fordultak meg itt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár