2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler-aláírású képet találtak a hevesi rendőrök

2012. június 18. 18:38 MTI

Picasso, Klimt, Hitler, Gulácsy és Derain szignójával ellátott képeket találtak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) nyomozói egy budapesti és szegedi akció során - jelentette be a HRFK bűnügyi igazgatója hétfőn Egerben.

Asztalos János a sajtótájékoztatón közölte: az igazságügyi szakértőre vár annak eldöntése, hogy a festmények hamisítványok vagy eredetiek; utóbbi esetben felbecsülhetetlen értékűek volnának a műkincsek.

Elmondta: a Heves megyei főkapitányság megtudta, hogy június 15-én bűncselekményből származó festmények cserélnek gazdát Budapest XII. kerületében, a Táltos utcában, egy szakértő irodájában. Ekkor foglalták le a Gustav Klimt- és a Picasso-aláírású festményt; utóbbin a III. Birodalom pecsétje is szerepel.

A szálak ezek után Szegedre vezettek, ahol további négy festményt foglaltak le: kettőn a Gulácsy Lajos-aláírás, egy másikon a Derain-szignó, egy tájképen pedig az "Adolf Hitler 1914" felirat szerepelt - tette hozzá a bűnügyi igazgató. A nyomozás során eddig hat embert hallgattak ki, valamennyiüket egyelőre tanúként. Eddig még az sem tisztázott, miként kerültek a képek az eladóhoz.

Az alezredes közölte, az üzlet értéke ismert, ám ezt még nagyságrendileg sem kívánja közölni, ugyanis ebből következtetni lehetne arra, hogy eredetiként kívánták-e értékesíteni a festményeket. Ha a képek nem eredetiek, akkor vélhetően csalás miatt indul eljárás. Az viszont még nem derült ki, hogy eredetiként árulták-e a festményeket - mondta Asztalos János.

Múlt pénteken a helyszínen, a XII. kerületi Táltos utcában néhányan azt látták, hogy civil ruhás rendőrök három megbilincselt, 30 év körüli férfit hoztak ki a ház alagsorából, és mikrobuszba ültették őket. Az utcát az akció idejére többtucatnyi rendőr zárta le, akik civil autókkal érkeztek. Az akkori, rendőrségi forrásból származó információk szerint az ügy érintettjei bűncselekményből származó festményeket és más műtárgyakat akartak bevizsgáltatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár