2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidó veterán életét védte Hitler

2012. július 10. 08:52

Adolf Hitler személyesen lépett közbe egy zsidó származású veterán védelmében; a férfi a Führer parancsnoki tisztje volt az első világháborúban – derült ki a Jewish Voice című lap birtokába kerülő levélből.

A levelet Heinrich Himmler SS-parancsnok fogalmazta meg 1940 augusztusában, amelyben az áll, hogy Ernst Hess bírót meg kell kímélni az üldöztetéstől és deportálástól a „Führer akaratának megfelelően”.

Az első világháborús tetteiért többszörösen kitüntetett Hess – aki egy rövid ideig Hitler századparancsnoka volt Flandriában – bíróként dolgozott Németországban, mígnem a faji törvények miatt 1936-ban elvesztette állását. Ebben az évben náci katonák saját háza előtt verték meg – olvasható a levélben.

A Führerhez eljuttatott kérelemben Hess így fogalmaz: „Lelki értelemben már halottak, akiket ma zsidónak bélyegezve általános megvetés kínoz.” Hess családjával később Olaszország északi, németül beszélő régiójába került, de amint kiderült, hogy a Hitler által nyújtott védelem visszavonásra került, visszatoloncolták Németországba.

A második világháború idején Hess munkaszolgálatos volt, de – köszönhetően annak, hogy nem zsidó nőt vett feleségül – túlélte a megpróbáltatásokat. Hess testvére az auschwitzi haláltáborban hunyt el, míg édesanyja Svájcba menekült. Hess Németországban maradt, és a világháborút követően a szövetségi államvasutak hivatalának vezetője lett. 1983-ban hunyt el.

Hess lánya, a Németországban élő 86 éves Ursula a lapnak elmondta: apja annak köszönhette az életét, hogy egy bajtársa később Hitler szárnysegédje lett, s az ő befolyásával sikerült elkerülni, hogy az első világháborús veteránt zsidó származása miatt meggyilkolják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár