2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Drónokkal vizsgálják a perui romokat

2012. augusztus 13. 11:36

Az elsősorban a terrorizmus elleni háborúból ismert és "bizonyított" pilóta nélküli repülőgépekkel, úgynevezett drónokkal próbálják feltérképezni Peru történelmi helyszíneit.

Egy régészeti terület feltérképezése időigényes, fáradságos munka, ami adott esetben több évet is felölelhet. A Vanderbilt Egyetem régészei és mérnökei által kifejlesztett új technológia segítségével azonban a folyamat könnyen felgyorsítható: nem mással, mint a drónokkal.

Az afganisztáni-pakisztáni határ felett köröző, terroristagyanús elemek után vadászó pilóta nélküli repülőgépek régészeti célú felhasználására Peruban először Mawchu Llactában kerülhet sor még ebben a hónapban. A tájat egykor formáló épített örökség – csatornák, utak – feltérképezése mellett a kutatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a helyről háromdimenziós digitális térképet készítsenek.

A földrajzi dimenzióval bíró adatokkal dolgozó informatikai rendszer (Geographic Information System), a GIS háromdimenziós térképeket készít régészeti lelőhelyekről. „Ha bármit el akarunk mondani egy adott társadalom múltjáról, társadalmi dinamikájáról, akkor a lehető legtágabb összefüggésbe kell helyeznünk a tárgyi emlékeket. A feltérképezés így az archeológiai kutatás középpontjába kerül” – magyarázta Steven Wernke

.

Az Aurora Flight Sciences által kifejlesztett UAV (Unmanned Aerial Vehicle – Pilóta Nélküli Légi Jármű) a rendszer tökéletesítése után akár percek alatt elvégezheti a korábban fél vagy több évet is igénybe vevő feladatot. A helyszín azért is megfelelő a kísérletezésre, mert ezáltal a drón repülési képességét is tesztelhetik: Mawchu Llacta ugyanis 4100 méteres magasságban helyezkedik el.

A terület régészeti jelentősége óriási, itt zajlott le a világ egyik legnagyobb kitelepítési programja: a hódító spanyolok másfél millió őslakost költöztettek az 1570-es években az Andokból a közeli városokba. „A városi és építészeti tervezés volt az, amit a spanyolok civilizálásnak neveztek” – mondta el Wernke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár