2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták III. Richárd sírját

2012. augusztus 27. 08:31

Úgy tűnik, hogy végre sikerül azonosítani III. Richárd angol királyt, aki Leicesterben, egy parkoló alatt alussza örök álmát - állítja egy régész. Az 1485-ben elhunyt uralkodó csontjai egy ferences rendház romjai között lehetnek.

Történelmi feljegyzésekből tudható, hogy miután az 1485-ös bosworthi csatában vereséget szenvedett Tudor Henriktől, III. Richárd angol királyt (1483-1485) egy leicesteri ferences rendházba temették.

A rendház története azonban VIII. Henrik uralkodásával hirtelen vége szakadt, ugyanis mikor az angol király elszakította az anglikán egyházat a katolikus egyháztól, bezáratták a szigetország területén fellelhető kolostorokat. A ferences rendház romjainak elhordása következtében Richárd csontjai is feledésbe merültek, hogy aztán évszázadokon át lázban tartsák a földi maradványok megtalálásáról álmodozó régészeket.

A rejtély – úgy tűnik – megoldódni látszik, miután egy régész azt állítja, hogy Leicester történelmi térképeinek áttanulmányozása során sikerült lokalizálnia a rendház egykori helyét. A feltételezések szerint a király sírja egy olyan parkoló alatt lehet, amelyet a városi hivatal munkatársai használnak. A Leicesteri Egyetem tájékoztatása szerint a Philippa Langley brit régész által vezetetett ásatás a maga nemében úttörő, mivel még soha nem tettek arra kísérletet, hogy feltárják III. Richárd elfeledett sírját.

A történelem folyamán nem túl hízelgő kép alakult ki III. Richárdról, az utolsó York-királyról, aki csupán két évig volt Anglia élén, s akit távoli rokona, Tudor Henrik taszított le a trónról. A szörnyeteg, zsarnok, púpos, elsorvadt karú férfi képét ma már erős túlzásnak tartják a történészek, akik inkább úgy vélekednek, hogy III. Richárd – akiről az egyetlen fennmarad képet ráadásul halála után festették – a Tudor-kori propaganda áldozata lett.

A régészek reményüket fejezték ki annak kapcsán, hogy a szombaton megkezdődött ásatás alkalmával sikerül feltárniuk a rendház falait, benne az oltárral, amely alatt ott lapulhatnak III. Richárd földi maradványai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár