2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Női csontokat találtak a Mona Lisa után kutató régészek

2012. szeptember 19. 08:40

Női csontokat találtak az igazi Mona Lisa földi maradványai után nyomozó régészek, de mint elmondták, azok nem a titokzatos firenzei nemesasszonyhoz tartoznak. A régészeknek igyekezniük kell, mivel fogytán a tudóstársadalom türelme.

Olasz régészek egy Firenze központjában található kolostor alatt folytatnak ásatásokat, azt remélve, hogy előbb-utóbb megtalálják a Leonardo da Vincinek modellt álló Lisa Gherardini földi maradványait. A mostani immáron a negyedik olyan csontváz, amelyet a szakemberek megtaláltak. Silvano Vinceti ásatásvezető szerint a csontok ugyan egy nőhöz tartoztak, de az illető évtizedekkel Lisa Gherardini után hunyt el.

Az ANSA olasz hírügynökség által idézett Vinceti a sajtótájékoztatón közölte, hogy a múlt héten exhumált csontok egy vagyonos asszonyé, az 1609-ben elhunyt Maria Del Riccióhoz tartoznak. A régészeket azonban ez sem csüggesztette el, mivel Vinceti tájékoztatása szerint a kolostor alatti sírok egymásra épültek, ezért ha lejjebb ásnak, bizonyára megtalálják az 1542-ben meghalt Gherardini csontjait is.

Ha előkerül, a kutatók rekonstruálják az arcát és összevetik a Leonardo festményén szereplő nőével. A további tervek között szerepel, hogy a csontokból DNS-t vesznek és összehasonlítják Gherardini két gyermekének örökítőanyagával. Egyes szakértők azonban szkeptikusak a célokat illetően, s annak az aggodalmuknak adnak hangot, hogy az arcrekonstrukciók gyakran megbízhatatlanok, a DNS-vizsgálat pedig csupán azzal kecsegtet, hogy újabb családtagokat sikerül azonosítani.

Az Észak-karolinai Egyetem antropológusa, Chapel Hill blogjában odáig merészkedett, hogy kijelentette: a Vinceti vezette ásatás nem tudományosan megalapozott metodológiára épül, a média felfújja az ügyet, a kutatók pedig könnyelműen bánnak a feltárásra szánt forrásokkal, pazarlóan az idővel és a befektetett energiával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár