2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy üzlet a maja apokalipszis

2012. szeptember 28. 13:13

A maja naptártól – amely 2012. december 21-re világvégét, de legalábbis új időszámítást jelez – ha apokalipszist nem is, de a turizmus növekedését és az azzal járó bevételt mindenféleképpen várnak az érintett közép-amerikai államok kormányai és a térségben élő befektetők.

A legtöbb szakértő a Mexikói-öbölben található Tortuguerónál talált kőre alapozta azt az állítását, miszerint a maják 2012-re jósolták a világ végének bekövetkeztét. 2011 novemberében a Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet bejelentette: létezik még egy utalás a vészjósló időpontra, nevezetesen Comalcalco romjainál egy téglán lévő felirattöredéken.

A dátum a 13. baktun végével esik egybe. Egy baktun körülbelül négyszáz évnek felel meg, a tizenhármas szám pedig a majáknál különleges jelentőséggel bírt. A nagy kör (vagy hosszú számítás) i.e. 3114-ben kezdődik, a 13. baktun vége pedig 2012. december 21-re esik. A történészek szerint azonban a téglán olvasható időpontnak nincs profetikus tartalma, mivel nem a jövőre utal, hanem egy múltbeli cselekményt reprezentál.

A régészeti intézet régóta tiltakozik a jóslat téves értelmezése ellen, amely állítása szerint a Nyugat műve. Szakértők szerint ugyan a maják tényleg ciklusokban gondolkodtak és számoltak, de az egyes korszakok végét illetően nem voltak apokaliptikus vízióik.

Az utóbbi években gyakran olvashattunk „maja világvégét” megerősítő vagy cáfoló állításokról, kutatásokról és újabb leletekről, azonban a róla való vita csak azt érte el, hogy a köztudatban rögzüljön a tévhit, amely egy valamire biztos jó: a közép-amerikai országok GDP-jének növelésére, minekután a térség kormányai rengeteg turistát várnak a nevezetes dátum idejére.

Több mint hárommillió weboldal van már világszerte, amely a maja világvégével foglalkozik: néhányuk az apokalipszis bekövetkeztének módját elemzi, vannak, amelyek nyugalomra intenek, s oldalakon keresztül ecsetelik ennek lehetetlenségét, míg a legnépszerűbb közösségi oldalakon a fiatalok már úgynevezett Világvége Afterpartyt szerveznek.

Számos esemény kerül majd megrendezésre a jeles napon (és az előtte való héten) Mexikó, Guatemala, Belize, Honduras és El Salvador szerte, hiszen az emberek azt szeretnék, ha az első sorokból és az 1970-es évek óta népszerű és széles körökben ismert „jóslat” legjobb helyszínén érné őket a téli napforduló és esetleges – eddig beláthatatlan – következménye.

A piac jól tudja, hogy a misztikumra mindig is fogékony és kíváncsi emberek hajlandóak lesznek nem kevés dollárt, eurót vagy éppen jent és jüant kiadni csak azért, hogy a várva várt esemény epicentrumában lehessenek. Ennek érdekében december 21-e előtt több speciális túra és program szerveződik a közép-amerikai térségben.

A maják 5125 éves ciklusának végét számtalan módon élheti át a lelkes érdeklődő: számos túra, rendezvény, ünnepség és régészeti lelőhely látogatása közül választhat, vagy éppen megnézheti a téli napfordulót egy maja piramis tetejéről. Természetesen nem hagyhatták ki a szervezők a térségben ma élő 10 millió maját sem: a Közép-Amerikába látogató maja vénekkel elmélkedhet Uaxactúnban, rituális gőzfürdőt vehet a hondurasi Copán mellett vagy beszélgethet egy átlagos maja családdal, mit is gondolnak a világvégéről, de részt vehet egy maja tűzrituálén is. Egy ilyen alkalom átlagosan fejenként 150 dollárba kerül.

Belizében a „Jöjj, s ünnepeld velünk a maja naptár 2012-ben bekövetkező végét” szlogenű kampány során exkluzív lehetőségeket kínálnak fel (mint például a maja tagsági kártya). De maja útlevelet is vásárolhatunk, amely 2013. december 21-ig (!) érvényes, s lehetővé teszi a régészeti lelőhelyek látogatását potom 25 dollár ellenében.

A mexikói turisztikai hivatal szerint egyedül az egykor maják lakta vidékekre, azaz a mostani Chiapas, Yucatán, Quintana Roo, Tabasco és Campeche térségébe 52 millió látogató érkezhet. Az érdeklődés óriási, ezt támasztja alá az is, hogy egész Mexikó 22 millió turistát vonz egy "hagyományos" évben. A maja vidékek városaiban és településein már megkezdődött a visszaszámlálás, a chiapasi Tapachulában, a guatemalai határnál például egy digitális óra jelzi a 2012. december 21-ig hátralévő időt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár