2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt különös teória a Stonehenge-ről

2013. március 18. 14:10

A körkörösen elrendezett kőtömbökből álló monumentális ősi angliai építményről az elmúlt évszázadok alatt számtalan teória keletkezett. A rejtélyes Stonehenge építése i. e. 3100 táján kezdődhetett, s másfél évezreden át tartott. Építtetői nem hagytak írásos feljegyzéseket vagy bármilyen egyéb egyértelmű nyomot, amiből megtudhatnánk, hogy miért hordtak össze több száz tonna követ. A Merlin varázslói közreműködésétől kezdve a 12. századi mítoszokon át az idegen lények űrhajóinak leszállóhelyéig számtalan elmélet ismert, azonban a Stonehenge-dzsel kapcsolatban tudományosan elfogadható elméletek is születtek. Összeállításunkban öt - egymást nem feltétlenül kizáró - teóriát mutatunk be.

Temető

Egy 2013. március elején közölt brit tanulmány azt állítja, hogy a Stonehenge egykoron az elit számára temetőként funkcionált. A területről származó elhamvasztott emberi maradványok legújabb vizsgálata szerint nagyjából ötszáz évvel a ma ismert Stonehenge létrejötte előtt a területen egy nagyobb, szintén kőtömbök alkotta kör magasodhatott, amelyet köztemetőként használtak - állítják brit szakemberek. A kutatócsoportot vezető Mike Parker Pearson, a University College London professzora szerint a területen férfiak, nők és gyerekek, vagyis feltehetőleg egész családok maradványait tárták fel.

A régészek 63 személy több ezer elhamvasztott csontjait tanulmányozták, akiket feltehetőleg i. e. 3000 környékén temettek el. A földi maradványok egy részének helyét eredetileg lazurit jelezte. A nagyjából 91 méter átmérőjű hatalmas kőkomplexum mintegy kétszáz további embernek szolgálhatott végső nyughelyéül, az első köveket Walesből hozhatták. A régészek szerint a sírokban fellelt eszközök és a tálakban megtalált égetett tömjén arra utalnak, hogy a sírban levők egykor a vallási vagy politikai elit tagjai lehettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár