2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a spanyolnátháról

2013. május 23. 10:40

1. Az 1918 és 1920 között több hullámban tomboló spanyolnáthát az emberiség történetének egyik legpusztítóbb világméretű járványaként tartják számon.

2. A járványban a Föld lakosságának mintegy 20-40 %-a betegedett meg. Az elhunytak számát a legtöbben 50 és 100 millió közé teszik, ami jóval meghaladja az első világháború áldozatainak számát.

3. Máig vitatott, hogy pontosan honnan indult el a járvány. A lehetséges helyszínek között van Franciaország, Kína, Spanyolország, Ausztria és az USA is.

4. Bár a járványok többsége esetében a gyerekek és az idősek a legveszélyeztetettebb csoportok, a spanyolnátha a fiatal, életerős felnőttek körében szedte a legtöbb áldozatát. Ennek oka azóta is tisztázatlan.

5. A háborús országokban cenzúrázták az influenzajárványra vonatkozó tudósításokat, így a valós veszélyekről szóló első hírek a semleges Spanyolországból érkeztek. Innen ered a spanyolnátha elnevezés.

6. Gyakori volt, hogy a holttesteket elégették és tömegsírba temették, majd a sírt mésszel öntötték le.

7. A járvány okozta többek között Sigmund Freud egyik lánya, Guillaume Apollinaire francia költő, valamint Max Weber német szociológus halálát is.

8. Egon Schiele felesége terhes volt, amikor végzett vele a spanyolnátha. A híres osztrák festő utolsó rajzait a halálos ágyán fekvő asszonyról készítette, majd három nappal később ő is meghalt.

9. A spanyolnátha túlélői közé tartozott Woodrow Wilson, David Lloyd George, Franklin Delano Roosevelt és Franz Kafka is.

10. Világszerte számos szokatlan jogszabályt hoztak a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Franciaországban például megtiltották a köpést, Arizonában pedig a kézfogás vált bűncselekménnyé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár