2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kambodzsa szankcionálja a vörös khmerek bűntetteinek tagadását

2013. június 7. 17:11 MTI

Két év börtönbüntetést kaphat Kambodzsában az, aki tagadja a vörös khmerek által elkövetett bűncselekményeket a phnompeni parlament pénteken elfogadott új törvénye alapján. A törvény mindazokra vonatkozik, akik nem ismerik el, kisebbítik vagy tagadják a vörös khmerek bűntetteit.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök mindössze két héttel ezelőtt felvetett javaslatát egy óra vita után egyhangúlag fogadta el a parlament. Hun Sen maga is vörös khmer volt egykor, de kilépett a mozgalomból. A kormányfő a holokauszt tagadását tiltó európai törvényekhez hasonlította a jogszabályt.

Az ellenzék az alig két hónap múlva esedékes parlamenti választásokat felvezető kampány részének és politikai manőverezésnek tartja a törvényt, amelynek célja a feszültségkeltés. Egy kormányzati honlapra nemrég feltettek egy hangfelvételt, amelyen vélhetőleg az egyik ellenzéki képviselő, Kem Sokha megkérdőjelezte a vörös khmer rezsim legnagyobb börtönének, a phnompeni Tuol Slengnek a létezését, amelyben mintegy 15 ezer embert kínoztak meg és végeztek ki.

Néhány nappal ezelőtt Hun Sen azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy választási programjukban szerepel az ország bankjainak tönkretétele. A miniszterelnök szerint ellenfeleinek hatalomra kerülése a vörös khmerek visszatérését jelentené.

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Összesen kétmillióan vesztették életüket; több százezer embert kivégeztek, de sokan haltak meg a munkatáborokban és éhínségekben. A vörös khmerek az önellátó agrártársadalom utópiáját akarták megvalósítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár