2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az UNESCO félti a szíriai lovagvárat

2013. július 16. 17:24 MTI

Mély megrendülését fejezte ki kedden az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökségi listáján szereplő egyik szíriai helyszín, a Krak des Chevaliers, egy keresztes lovagi erőd lerombolásáról érkezett hírek miatt. A párizsi székhelyű szervezet szerint ez "csak fokozza a gyűlöletspirált".

A Szíria nyugati részében, a libanoni-szír határ közelében található két várból álló erődítmény a közel-keleti várépítészet egyik különleges példája, amely a 11. és a 13. századi keresztes háborúk idején volt jellemző a térségben - hangsúlyozta közleményében Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

"Elpusztítani a múlt örökségét, amely adomány a jövő generációknak, csak fokozza a gyűlölet és reménytelenség spirálját, még inkább gyengítve a szíriai társadalom összetartozásának alapjait" - írta Bokova. A Szíriában több mint két éve tartó harcok miatt az UNESCO világörökségi listáján szereplő mind a hat szíriai helyszínt júniusban veszélyeztetetté nyilvánította a szervezet Világörökségi Bizottsága. Az UNESCO-főigazgató ismételten felszólította a rongálókat, hogy azonnal hagyják abba ezen helyszínek pusztítását.

Aleppó ősi városa 1988-ban lett a világörökség része. Damaszkusz (1980), valamint Boszra (1980) ősi városa, illetve Palmüra romjai (1980) után ez volt a negyedik helyszín, amely megkapta a védelmet jelentő besorolást. Később a Krak des Chevaliers keresztes lovagi erődöt és a Szaladin-citadellát - az ország talán két legnagyobb idegenforgalmi látványosságát -, majd a Szíria északi vidékén fekvő ősi falvakat is világörökséggé nyilvánították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár