2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marx és Mao az ajánlott olvasmányok listáján Kínában

2013. július 18. 16:07 MTI

Ideológiai művekkel teli, fiataloknak ajánlott olvasmánylistát tett közzé a kínai vezetés a héten, nagy vitát kiváltva ezzel a civil véleménynyilvánítás fő terepét jelentő mikroblogokon. A kínai fiataloknak ajánlott lista elkészítésének egyik célja az összeállítók szerint éppen ez volt, hogy "a kínai nemzeti lelkületet erősítse, s a kínai nemzet megújulását is jelentő kínai álom elérését elősegítse".

A kormány központi propagandaosztálya, az oktatási minisztérium és a kommunista párt (KKP) ifjúsági ligája által jegyzett listán száz könyv és további száz dokumentumfilm, illetve televíziós alkotás szerepel, köztük kínai klasszikusok, történelmi és kulturális témájú, valamint a KKP történetét, vezetőit, az utóbbi évtizedek jelentős eseményeit bemutató művek is.

A könyvek listáját egy, Karl Marxról szóló történetek gyűjteménye nyitja, amelyet a Kína Mao Ce-tungja című és a Kínai Népköztársaság első miniszterelnöke, Csou En-laj korai éveiről szóló művek követnek. Szép számban sorjáznak rajta a nemzeti büszkeséget, a nemzeti hovatartozást erősítő alkotások is. A kínai fiataloknak ajánlott lista elkészítésének egyik célja az összeállítók szerint éppen ez volt, hogy "a kínai nemzeti lelkületet erősítse, s a kínai nemzet megújulását is jelentő kínai álom elérését elősegítse".

Az olvasmánylistát az utóbbi napokban több tízezrek továbbították, s több millióan olvasták a félmilliárdnál is több regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon, ahol annak tartalmáról éles vita kerekedett. A hozzászólók többsége nem fogadta kritika nélkül a címeket, többen egyenesen "agymosásra" való kísérletként jellemezték a listát.

Leghangosabban a szülők háborogtak, mondván, nem fogják engedni, hogy gyerekeik ezeket a könyveket olvassák. Mások a "nem ajánlott olvasmányok listájának" nevezték az összeállítást. Az 50 millió követővel rendelkező Kaj Fu-li, a Google kínai részlegének korábbi vezetője, a szociális platform egyik legbefolyásosabb személyisége a témával kapcsolatban azt írta, hogy ő maga például a Hamupipőkét és a Monte Cristo grófja című könyvet ajánlotta a listára, ötleteit azonban elutasították. "A végleges összeállítás címeit látva már értem, miért" - fogalmazott Kaj.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár