2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Apja örökségét kívánja megvalósítani Caroline Kennedy

2013. szeptember 20. 13:46 MTI

Apja, a néhai John F. Kennedy elnök öröksége mellett tett hitet Caroline Kennedy, akit Barack Obama elnök júliusban az Egyesült Államok tokiói nagykövetének jelölt.

Az 55 esztendős Caroline Kennedy a szenátus külügyi bizottságában helyi idő szerint csütörtök este zajlott meghallgatásán hangsúlyozta, hogy alázattal kívánja képviselni azt az apai örökséget, amelynek középpontjában a két ország, a két demokratikus állam közötti politikai, gazdasági és katonai kapcsolatok szorosabbra fűzése állt.

Emlékeztetett arra, hogy apja - aki maga is második világháborús veterán volt, és annak idején a Csendes-óceán térségében szolgált - az első amerikai elnök akart lenni, aki ellátogat a szigetországba. Ez a vizit azonban nem jöhetett lére az ellene elkövetett 1963. november 22-i halálos merénylet miatt. Ő maga 1978-ban látogatott el Japánba nagybátyja, az azóta elhunyt Ted Kennedy kíséretében, és felkereste az amerikai atombomba áldozatává vált Hirosimát is, ami mély benyomást tett rá.

Megerősítése esetén Kennedy lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A The Washington Post korábban azt írta, Kennedy kinevezése "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövet szupersztár".

Korábban az amerikai politikai élet olyan fajsúlyos szereplői képviselték Tokióban Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke, és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos, egy korábbi szilícium-völgyi ügyvéd teljesít szolgálatot.

A második világháború vége óta Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb kereskedelmi és katonai partnere. A két ország kapcsolata jelenleg "érzékeny időket" él meg: Tokió területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, Washingtonnal pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák jövőbeni létszámáról. Japán ugyanakkor kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak az észak-koreai atomprogram ügyének kezelésében.

Bár politikusdinasztiából származik, az 55 éves Caroline Kennedynek nincs sok tapasztalata a mindennapi politikában: jogi diplomája van, az utóbbi évtizedekben különféle társadalmi szervezetekben elnökölt és könyveket írt. Ennek ellenére értékelések szerint Caroline Kennedy nagyköveti kinevezése biztosra vehető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár