2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányt okozott az erőszaktevő szovjet katona szobra

2013. október 18. 14:49 MTI

A lengyel ügyészség nem emel vádat azon fiatal lengyel művészhallgató ellen, akinek gdanski világháborús emlékműve heves felháborodást váltott ki orosz részről: az alkotás azt ábrázolja, hogy egy szovjet katona éppen egy várandós nőt készül megerőszakolni.

A balti-tengeri kikötőváros ügyészeinek közleménye szerint "a szobor esetében nem látják jelét faji vagy nemzeti uszításnak, sem történelmi esemény megemlékezésére szolgáló közterület meggyalázásának". Ugyanakkor rámutattak, hogy a szobor engedély nélküli kiállítása miatt a 26 esztendős Jerzy Bohdan Szumczykot pénzbüntetésre ítélhetik a rendőrségi vizsgálat lezárultát követően.

Szumczyk vasárnapra virradó éjszaka állította fel az életnagyságú alkotást a város egyik terén, ahol a Gdansk felszabadítása során elesett szovjet katonák emlékműve áll. A rendőrség néhány órával később elbontotta az engedély nélkül felállított alkotást az egyik helyi lakostól érkezett bejelentést követően.

Lengyel történészek szerint a háború vége felé a bevonuló szovjet katonák rengeteg lengyel nőn követtek el nemi erőszakot, habár pontos statisztikák nem léteznek. "A nők tragédiáját és a háború borzalmait akartam bemutatni" - mondta a héten a fiatal szobrász az AFP-nek.

Tudomást szerezve az esetről a varsói orosz nagykövet "vulgárisnak" és "nyíltan szentségtörőnek" nevezte a szobrot a diplomáciai képviselet honlapján. "Mélyen megrázott a képzőművészeti akadémia végzős hallgatójának csínye, amellyel meggyalázza 600 ezer olyan szovjet katona emlékét, aki Lengyelország szabadságáért és függetlenségért vesztette életét" - írta Alekszandr Alekszejev. Szumczyk ugyanakkor azt mondta, hogy alkotása "pacifista érzelmeinek kifejeződése és a béke jele", és nem kifejezetten a Vörös Hadsereg emlékműve ellen irányult.

Az egykori Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművek a rendszerváltás óta a viták kereszttüzében állnak Lengyelországban, mivel nem csupán a náci német uralom alóli felszabadulást jelképezik, hanem a Moszkvától való függőség fél évszázadát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár