2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ők a legbefolyásosabb történelmi személyek a Google szerint

2013. december 16. 13:30

Jézus, Napóleon, Mohamed - az első három történelmi alak személye nem meglepő, de a világtörténelem legbefolyásosabb szereplőiről összeállított lista számtalan érdekességet rejt.

A listát a Google internetes keresőrendszer állította össze, amely azt vette számításba, hogy mennyire jelentős az adott személyről készített Wikipedia-szócikk, illetve mennyiben releváns a világhálón fellelhető online újságokban és könyvekben való előfordulása.

A keresőóriás által kifejlesztett program a hírességek hosszú távú befolyását is számba veszi: a "reputáció hanyatlás" matematikai modellje azt méri, hogy mennyire lesz valaki hatással a világra 200 évvel a halála után. Így jön ki az, hogy bár Britney Spears amerikai énekesnő hírneve alapján a 27. helyet csípné meg, ha ezt a formulát is számításba vesszük, akkor a 689-re csúszik vissza.

A listát - nem meglepő módon - Jézus vezeti, őt követi Napóleon; a "dobogóra" Mohamed fért még fel. A nők között I. Erzsébet "vezet" (13.), a brit uralkodó hárommal előzi meg Viktória királynőt; érdekesség, hogy rajtuk kívül csak Jeanne d'Arc fért a százba a szebbik nem közül. Az első húszba két filozófus - Arisztotelész (8.) és Marx (14.) - is helyet követelt magának, a legbefolyásosabb zeneszerző Mozart (24.), míg a még élő személyek közül George W. Bush volt amerikai elnök végzett a "legelőkelőbb" helyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár