2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szétlopkodják Szíria régészeti emlékeit

2013. december 19. 15:11

Megkongatta a vészharangot az UNESCO a Szíria-szerte folyó illegális ásatások miatt és felhívta a múzeumok, gyűjtemények és aukciós házak figyelmét az egyre súlyosbodó problémára - írta a Reuters.

Több mint százezer ember vesztette életét és több millióan váltak földönfutóvá a két és fél éve tomboló szíriai polgárháború következtében. A humanitárius katasztrófa egyre nagyobb méreteket ölt, de közben a szíriai kulturális emlékeket is egyre nagyobb veszély fenyegeti - hívta fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

"A legnagyobb veszélyt - nem számítva a világörökségi védelem alatt álló helyszínekben keletkezett károkat - az illegális ásatások jelentik" - mondta el újságíróknak Irina Bokova, az UNESCO igazgatója, hozzátéve, hogy ezzel a kérdéssel eddig a nemzetközi közösség sem igazán foglalkozott.

Februárban Maamoun Abdulkarim, a szíriai régészetet és múzeumokat felügyelő tisztviselő figyelmeztetett arra, hogy megszaporodtak az illegális ásatások, amelyek a sivatagi romváros, Palmüra és a bronzkori Ebla temetkezési helyeit veszélyeztetik.

Bokova kiemelte, hogy a kérdést megvitatta az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Lakhdar Brahimival és az Arab Liga főtitkárával, Nabil Elarabyval; nekik térképeken is megmutatták, melyek a legveszélyesebb lelőhelyek Szíriában, azt azonban nem tudni, hogy az elkövetők a kormányhoz vagy a lázadókhoz köthetők-e.

Szeptemberben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa az UNESCO-val közösen "vörös listát" tett közzé azokról a műkincsekről, amelyek Szíriából származhatnak és a feketekereskedelemben bukkanhatnak fel; Bokova szerint ezen leletek közül néhány a szomszédos Jordániában került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár