2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Denguelázat terjesztő szúnyogfaj tenyészett a volt panamai diktátor házaiban

2014. január 10. 10:49 MTI

Járványveszélyre hivatkozva lerombolták csütörtökön Manuel Noriega bebörtönzött volt panamai elnök elhagyatott házait, amelyekre hosszú évek alatt sem találtak vevőt.

Az előkelő panamavárosi San Francisco negyedben lévő gazdátlan ingatlanok omladoztak, benőtte őket a gaz, és járványokat terjesztő állatok, köztük szúnyogok és patkányok fészkévé váltak - indokolta a lebontást Ricardo Martinelli panamai elnök.

A 2,5 millió dollár értékűre becsült ingatlant évek óta árulta a panamai kormány, de nem talált rá vevőt. Martinelli korábban azt javasolta, hogy az ingatlanon alakítsanak ki emlékparkot, amely arra emlékeztetné az embereket, hogy milyen károkat okozott Panamának Noriega országlása.

Manuel Noriegát 1989-ben amerikai csapatok fosztották meg hatalmától, majd 17 évre bebörtönözték az Egyesült Államokban kábítószercsempészet címén. A sokak által diktátornak tartott, jelenleg 79 éves egykori panamai vezetőt később Franciaországban is elítélték pénzmosásért, majd kiadták hazájának, ahol jelenleg 60 éves börtönbüntetését tölti, amelyet különböző vádak, köztük ellenzékiek meggyilkoltatása címén szabtak ki rá.

A Noriega-villában főleg a denguelázat terjesztő szúnyogfaj tenyészett, ezért volt szükség a lebontására - idézte a La Prensa című lap a lakásépítési és hulladékgazdálkodási hivatalt. Panamában eddig mintegy ezren betegedtek meg a veszélyes kórban. A fertőzés ellen rendszerint az érintett épületek átfüstölésével védekeznek, ezért kérdéses, hogy valóban a járványveszély tette-e szükségessé a lerombolást. Noriega ügyvédje a magántulajdonhoz való jog megsértésének nevezte az épületek lebontását, és közölte, hogy az Emberi Jogok Amerikaközi Bíróságához fordulnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár