2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

4600 éves lépcsős piramist találtak Egyiptomban

2014. február 4. 09:19 MTI

A gízai Nagy Piramisnál néhány évtizeddel idősebb, mintegy 4600 éves lépcsős piramist találtak amerikai régészek Egyiptom déli részén, Tell Edfuban.

A Luxor és Asszuán között félúton fekvő Tell Edfuban végzett ásatásokon a Chicagói Egyetem régészei tárták fel a lépcsős piramist. Az egykoron 13 méter magas építmény egyike annak a hét vidéki piramisnak, amelyet vagy a IV. dinasztia idején uralkodó Huni (kb. i.e. 2635-2610), vagy Sznofru (kb. i.e. 2610-2590) fáraó építtetett. Az idők során a piramis kőtömbjei fosztogatás áldozatául estek, és az idő foga is kikezdte, így magassága ma már csak mintegy öt méter.

Az Egyiptom középső és déli részén, elszórtan található úgynevezett vidéki piramisokat nagyobb települések közelében építették, nincs belső kamrájuk, azaz nem temetkezési célt szolgáltak. A hét piramis közül hat - köztük a Tell Edfuban talált - nagyjából azonos méretű, 18,4 x 18,6 méter alapterületű - olvasható a Livescience tudományos hírportálon.

Az utókor számára rejtély, hogy miért építették ezt a hét piramist. Valószínűleg a fáraó kultuszát hirdető szimbolikus emlékműként használhatták, amely az uralkodó hatalmát volt hivatott erősíteni a déli provinciákban.

"Igazán elképesztő a hasonlóság a piramisok között, minden bizonnyal közös terv alapján épülhettek" - mondta Gregory Marouard, a Chicagói Egyetem orientalisztikai intézetének kutatója, aki a piramis feltárását vezette. Az újonnan felfedezett piramis keleti oldalán a régészcsoport ételáldozatra utaló maradványokat talált. Ez a felfedezés azért fontos, mert segíthet megérteni az ilyen típusú piramisok jelentőségét.

Hieroglifákat is találtak a piramis falán. A feliratokat az építmény lábánál eltemetett csecsemő- és gyermekmaradványok mellett lelték meg. Úgy vélik, hogy a leírások és a temetkezések jóval későbbi időkből valók, mint a piramis.

Bár a szakembereknek tudomásuk volt a Tell Edfuban lévő piramis létezéséről, soha nem folytattak itt feltárásokat, míg Marouard csoportja 2010-ban el nem kezdett a térségben dolgozni. Ők találtak rá a homokkal, modern idők szemétjével és a fosztogatásból megmaradt kőtömbök darabjaival vastagon befedett építményre. Marouard szerint a építmény egyáltalán nem tűnt piramisnak, a közeli faluban élő emberek azt gondolták, hogy egy sejk, a helyi muzulmán szent sírja lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár