2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétezer éve csíp minket a chili

2014. április 24. 18:42

A chilipaprika a világ legszélesebb körben termesztett fűszernövénye, amelyet ma már milliók használnak ízesítéshez. Azt már eddig is tudtuk, hogy Közép- és Dél-Amerikában háziasították, a kutatók azonban most arra vállalkoztak, hogy kiderítsék azt a helyszínt, ahol az első amerikai a leggyakoribb chilifajtát, a Capsicum annuumot gondozásba vette.

A genetikai, régészeti, nyelvészeti és ökológiai források alapján a kutatók úgy vélték, a milliók által használt chilipaprika domesztikálásának helyszínét Keletközép-Mexikóban kell keresniük.

"A chilipaprika eredetének meghatározása nem csupán akadémiai kérdés" - fejtette ki Paul Gepts, a Californiai Egyetem biológusa. "Bármely háziasított növény származásának nyomon követése segít abban, hogy megérthessük a növényfajok genetikai evolúcióját és a mezőgazdaság eredetét - ugyanis a világ összes régiójában az emberi fejlődés egyik legfontosabb lépését jelenti" - tette hozzá.

Több tucat mintagazdaságtól begyűjtött, valamint a vad chilipaprika genetikai anyagát vizsgálva mindezidáig azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy a Capsicum annuum domesztikálásának központja Északkelet-Mexikóban lehetett. A régészeti bizonyítékok és az ökológiai vizsgálatok szerint a növény növekedésének feltételei az amerikai kontinensen belül igencsak eltérő, valamint nagyban függött a különböző helyszínek múltbéli éghajlatától.

A kutatás során megvizsgálták azt is, hogy az egyes indián törzsek ősi szóhasználatában mikor bukkant fel a chili szó. Ezen tényezőket is figyelembe véve, a chili termelésének kezdetei délebbre, Mexikó keleti, valamint középső területeire tolódtak. Christine Hastorf - a Kaliforniai Egyetem kutatója, s az ősemberek növénytermesztésének szakértője - elmondta, a különböző adathalmazok együttes használata, valamint a négy különböző tudományterület kooperációja nagyban gazdagította és pontosította a kutatást.

"A történetben messze a régészeti adatok a leggyengébb láncszem" - mondta Hastorf, aki nem vett részt a kutatásban. Azonban kételyeket is megfogalmazott: a kutatás eredményeit csupán két régészeti-földrajzi bizonyíték támasztja alá, az egyik a mexikói Tamaulipas államban található Romero-barlangból, míg a másik a délebbre található Puebla állambeli Coxcatlán-barlangból származik, a becslések alapján mindkettő 7-9 ezer éves lehet. Ez a két minta nem lehet reprezentatív a növény háziasítására vonatkozóan, hiszen mindössze a véletlen eredménye, hogy a régészek ott kezdtek el ásni.

Hastorf szerint az is érdekes, hogy a genetikai adatok Északkelet-Mexikóra utalnak. Úgy véli, ez logikusabb magyarázat lenne, ugyanis a térség adottságait figyelembe véve könnyebb lehetett szállítani délre, mint az ellenkező irányba. "A tényekből, hogy a chilipaprika nyersen ehető, ki lehet szárítani, valamint könnyű szállítani, kiindulva azt a következtetést is le lehet vonni, hogy nagyon gyorsan elterjedt a térségben.

A kutató szerint a legújabb tanulmány a chili háziasítása történetének csupán az egyik szeletét járta körbe. Van még a chilipaprikának másik négy fajtája is, amelyek Dél-Amerikában őshonosak és jóval korábban azonosították, mint északi testvéreiket. Kutatásai szerint az Andok lejtőin, valamint Amazónia keleti vidékein domesztikálták őket több mint hétezer évvel ezelőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár