2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai panteon

2003. március 11. 09:41

A hat európai országban végzett közvélemény kutatás adatai szerint az európai történelem legnagyobbjaként Winston Churchill, Leonardo da Vinci és Joschka Fischer nevét tartjuk számon.

Europa 1870
A nemrég befejezett európai emlékezetkutatást - két francia történész ötlete alapján - hat ország közvélemény kutató intézetei bonyolították le Angliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban. A szervezők szándéka az volt, hogy `közelebbről megismerjék az európai kollektív emlékezetet`. Az eredmények azt mutatják, hogy Európa jelenlegi kollektív emlékezetét indokoltabb talán inkább nemzeti emlékezetek gyűjteményeként értelmeznünk.

Az emlékezetkutatás, azaz a társadalom múltképének vizsgálata - Maurice Halbwachs francia szociálpszichológus, Pierre Nora francia történész és Jan Assmann német egyiptológus elméleti alapvetésére támaszkodva - arra keres választ, hogy egy adott korszak mit őriz meg emlékezetében a múltból, azt milyen értékekkel ruházza fel, esetenként hogyan, milyen céllal fűzi össze elbeszéléssé.

Létezik-e európai közvélemény?

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy elképesztő zavar van a fejekben: a nyílt válaszlehetőséggel kérdezettek esetében Joschka Fischer német külügyminiszter és Gerhard Schröder német kancellár máris elnyerte helyét az emlékezet "európai panteonjában". A meglepő eredmény mögött valójában csak a lojális és fegyelmezett német szavazók állnak, akik ilyen kérdezési szituációban azonnal saját államférfiaikat jelölik meg.

Az angol válaszadók választották a legtöbb külföldi államfőt: Jacques Chirac francia elnök és Napóleon egyaránt három százalékot szerzett. A franciák leginkább franciákra szavaztak, de cserébe három százalékot itt is elvitt Winston Churchill, egyet pedig Tony Blair.

A másik két kategóriában, ahol a modern illetve a régi idők jelentős európai személyiségeit kellett megnevezni, a válaszadási lehetőségek rögzítettek voltak, így nem csoda, hogy jobban kirajzolódtak valamiféle európai konszenzus körvonalai. Az első három "modern" európaiként Winston Churchill, Marie Curie és Charles de Gaulle nevét tartják számon. A "régi" európaiak között Leonardo da Vinci, Kolumbusz és Luther végzett az élen; William Shakespeare csak ötödik lett.

Az ötletgazda Philippe Joutard, francia történész az Unesco párizsi központjában tartott előadásán csalódottságának adott hangot. Személy szerint alapvetően elhibázottnak látja a történelemtanítást, mely még mindig nem képes kitekinteni a nemzetállami történetszemlélet sáncai mögül: „A legtöbb válaszadó csupán saját országa eredményeit igyekezett javítani szavazatával” - állítja. „Másfelől viszont semmi nem indokolja egy európai kollektív emlékezet megjelenését, ha számításba vesszük, mennyire keveset tettek ennek kialakításáért.”

Az emlékezet befolyásolhatósága és politikai célú eltérítésének szándéka veszélyt rejt magában: az aktuális hatalom pillanatnyi érdekeinek megfelelően kihasználhatja és kisajátíthatja a kollektív emlékezet fenntartásának, konstruálásának különféle rítusait, alkalmait, technikáit; emiatt szükséges, hogy a kollektív emlékezet érzelmi karakterét a történelemoktatásban megalapozott kritikus történelemszemlélet is kiegészítse.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár