2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rosszul sült el a CIA titkos bejrúti háborúja

2014. július 24. 11:18

1983-ban megrázó csapások érik az Egyesült Államokat. A CIA elhatározza, bármi áron revansot vesz. Az amerikaiak titkos bejrúti háborúi csúfos kudarccal végződnek és forradalmi lépésre késztetik a hírszerzést. A Spektrum "CIA: Titkosítás feloldva" című szombati epizódja a bejrúti eseményeket göngyölíti fel, megszólalnak benne a merényletek túlélői. Hol hibázott a CIA?

Az 1980-as években a bejrúti lakosok életét háborúk, konfliktusok és merényletek sora nehezíti meg. A CIA jelenléte igen jelentős a közel-keleti városban, feladatuk a terrorizmus elleni harc. Mellettük amerikai tengerészgyalogosok százai állomásoznak Libanonban, hogy segítsék a béke fenntartását.

1983 a fordulat éve. Ebben az évben terroristák pokolgépes merénylete semmisíti meg az amerikai követség központi épületét. 200 ember megsebesül, a halottak száma 63, köztük 17 amerikai. Nem sokkal később egy második öngyilkos merényletre is sor kerül, a célpont az 1800, Bejrútban állomásozó amerikai tengerészgyalogos. Az újabb borzalmas akcióban az amerikai támaszpont 9 emeletes épülete a föld színével lesz egyenlő. 5000 kg robbanóanyagot használtak fel, amely 241 katona halálát okozta. Ez volt 2001. szeptember 11-ig a legnagyobb terrorista támadás, amely az amerikaiakat érte. A terroristák kezén egyre több az amerikai túsz.

A támadásokért felelős terroristák kézrekerítése a CIA feladata. Akkori igazgatója, a mindenre elszánt William Casey William Buckley ügynököt küldi a térségbe. Addigra a hírszerzés kiderítette: az Iszlám Dzsihád nem egy szerv: kiterjedt hálózat, amely siíta militáns csapatokból áll, s közülük egy radikális csoport felelős a robbantásokért. Ők "Isten pártjának" nevezték magukat, ez arabul így hangzik: "Hezbollah". Központi figurája Fadlallah sejk, akiről úgy vélték, hogy a támadások mögött áll.

Buckley vakmerő katonai tervet eszelt ki. A Delta Force egység az éj leple alatt közelítené meg hajón Bejrútot, s rajtaütésszerű támadásban szabadítanák ki az amerikai túszokat. Csakhogy a terroristák a CIA nyomában voltak, mert Buckley érkezésétől szerelmi viszonyba bonyolódott egy gyönyörű libanoni nővel, Zenubbal. Nem volt sejtése róla, hogy Zenub a Hezbollah-nak dolgozik. Ez lett a veszte: egy alagsori parkolóban leütötték, és elrabolták. A CIA a legképzettebb és legjobban informált ügynökét veszítette el. Buckley nem volt körültekintő Zenub valós identitásával kapcsolatban, és engedte, hogy bepillantást nyerjen a napirendjébe.

Casey, a CIA igazgatója kénytelen volt egy új tervvel előállni. Egy harmadik személy után kutatott, vagyis szövetségest keresett az akcióhoz. Ez a valaki pedig Bandar herceg lett, Szaúd-Arábia amerikai nagykövete. Bandaron keresztül a szaúdiak 3 millió dollárral finanszírozták az újabb, Fadlallah elleni akciót. Magát a missziót a CIA egy volt brit tisztre bízta. A terv egyszerű volt: a terroristák eszközeivel rajtaütni a terroristákon. A CIA külön informátorokat fizetett, hogy megmondják, a sejk hol lesz az adott időpontban.

Az egyik pénteken 340 kg robbanóanyagot rejtettek egy zöldségekkel megrakott teherautó platójára. A jármű a sejk, Fadlallah házával szemközti úton parkolt. A hírszerzés úgy tudta, perceken belül érkezik a sejk. Megfigyelőik a tér több pontján álltak, hogy jelt adjanak a sofőrnek a bomba aktiválására. Fadlallah nem sokkal 14.00 óra után, imádkozást követően elhagyta a mecsetet, és hazafelé tartott. Ezt az ügynökök azonnal jelezték a sofőrnek. Ám ekkor váratlanul egy nő megállította a sejket, és beszélgetésbe elegyedett vele. A robbantást már nem lehetett leállítani, túl késő volt. A detonáció 83 embert ölt meg, zömmel gyerekeket és nőket. Fadlallalh a bomba hatósugarán kívül állt, és a robbanást követően egyszerűen elsétált.

A CIA művelete rettenetes véget ért. Újabb csapás volt az ügynökségre, amikor világossá vált: hibás volt a hírszerzés Fadlallah ajatollahhal kapcsolatos feltételezése, aki valójában nem volt aktív résztvevője a bejrúti merényleteknek. Az amerikai hírszerzés belátta, nem dolgozott kellően hatékony eszközökkel. Casey létrehozta a CIA-n belül a Terrorelhárító Központot, amelynek garantálnia kell, hogy a hírszerzés mindig a saját ügynökeivel dolgozik a helyszínen. Nem fordulhat többé elő az a hiba, hogy a misszió végrehajtását idegenekre bízzák, és a helyi libanoniak hírszerzésére támaszkodjanak.

A Spektrum CIA-sorozatában megszólalnak a bejrúti merényletek túlélői.
Spektrum: Titkosítás feloldva
Július 26 szombat, este 22:00 óra: A bejrúti bomba
Július 27. vasárnap, este 22:00 óra: Hajsza Bin Laden ellen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár