2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állítólag megtalálták a világ legnagyobb harangját 

2014. augusztus 27. 09:29 MTI

Egy nagyszabású búvárexpedíció azt állítja, hogy Mianmarban egy folyó mélyén megtalálták a világ legnagyobb harangját, a majdnem 300 tonnás legendás Dhammazedi-harangot, amelyet az 1600-as évek elején loptak el a burmai buddhisták legszentebb templomából, a Svedagon pagodából. 

"Miután kikértük a folyó sárkányszellemeinek engedélyét, immáron véglegesen bejelenthetem, hogy megtaláltuk a Dhammazedi-harangot" - mondta kedden San Lin, az inkább ezoterikus, mint tudományos eszközöket használó expedíció vezetője. Azt állította, hogy a 270, más források szerint 297 tonnás harangot a közeli napokban emelik ki a Rangun folyó vizéből.

Az expedíció több tucat résztvevője pusztán búvárszemüveg és lélegzőpipa segítségével, a technika vívmányai helyett inkább a spirituális praktikákra támaszkodva kutatott a harang után, amely a hagyomány szerint három folyó összefolyásánál süllyedt el elrablója, Filipe de Brito portugál kalandor és zsoldos hajójával együtt.

A sárkányszellemeket, amelyek a legenda szerint a harangot őrzik, szerzetesek szűnni nem akaró imájával és más rituálékkal igyekeztek kiengesztelni. Az állami örökségvédelmi hivatal szóvivője kinevette a búvárcsapat ezoterikus módszereit, szerinte a régiséget inkább kitartó kutatással és szervezőmunkával lehet megtalálni.

Ha a legendák igazak, az óriásharang körülbelül olyan nehéz, mint egy utasokkal és üzemanyaggal teli Boeing 777-es repülőgép. Kincskeresők már régóta próbálják megtalálni, de egyelőre még a puszta létezése sem bizonyított kétséget kizáróan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár