2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják a pincében talált 6500 éves emberi csontvázat 

2014. augusztus 29. 14:05

A saját pincéjében nemrég felfedezett 6500 éves emberi csontvázat állít ki a philadelphiai Penn Museum: a lelet több mint nyolcvan éve egy közel-keleti ásatásról kerülhetett az intézménybe, ahol aztán elfeledkeztek róla.

A látogatók szombattól vehetik szemügyre a 6500 éves maradványokat. A múzeum munkatársai egy 1922 és 1934 közötti expedíció papírmunkájának digitalizálásakor találtak utalásokat a csontvázra.

A csontokat 1930 körül tárta fel a British Museum és a Penn Museum közös expedíciója az ókori Ur városának királyi temetőjében, a mai Irak déli részén. Az expedíciót követően azonban a csontváz dokumentációja eltűnt, és az elfelejtett lelet évtizedeken át hevert a múzeum alagsorában. Az intézmény munkatársai idén nyáron azonosították a maradványokat. A csontvázat a múzeum  régészeti laboratóriumában állítják ki, ahol a látogatók a múmiák és a műtárgyak megőrzésén fáradozó restaurátorok munkájába is betekinthetnek.

A régészek annak idején 12 méter mélyen találták meg a csontvázat egy temetőben. A csontváz azonban 2000 évvel idősebbnek bizonyult, mint maga a temető: nagyjából i.e. 4500-ból származhat. A maradványokra vastag iszapréteg alatt bukkantak, amiből arra lehet következtetni, hogy a testet egy áradás sodorhatta a helyszínre. 

A kutatók szerint a csontok egy izmos, 178 centiméter magas, 50 év körüli férfié lehettek, aki az Ubaid-kultúra (i.e. 5500-tól 4000-ig) idején élt. A múzeum munkatársai Noénak nevezték el a csontvázat. A tudósok szerint a lelet új információkat nyújthat a korabeli étrendről és betegségekről. Ilyen jó állapotban lévő csontváz ugyanis nagyon ritkán kerül elő ebből az időszakból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár