2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható lesz Szendrey Júlia szülőháza

2014. szeptember 17. 09:51 MTI

Szendrey Júlia szülőházát is felkereshetik a látogatók a kulturális örökség napjain a hétvégén Zala megyében, ahol négy település hat helyszínén szerveznek rendezvényeket, épületbemutatásokat, sétákat és különleges túrát.

A Keszthelyi Népművészeti Alkotóházba két rendezvényre invitálják a látogatókat; szeptember 20-án Zsiborás István fafaragó, népi iparművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Az október 9-ig látogatható tárlatot Bereczky Csaba fafaragó, a népművészet mestere nyitja meg. A gyerekek számára nyitott műhelynapot, kézműves foglalkozásokat tartanak - mondta el a rendezvény országos koordinátora.

Ghyczy Gabriella, a Forster Központ munkatársa hozzáfűzte: a Balaton fővárosában Szendrey Júlia szülőházába is betérhetnek az érdeklődök. Az emlékszobában akvarell, kéziratmásolat és néhány emléktárgy idézi fel Petőfi Sándor özvegyének emlékét, de a látogatók a Szendrey-telepen megismerhetik a Festetics major múltját és jelenét is.

A Balaton-parton, Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-kápolna is megnyitja kapuit. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére. Zalaegerszegen az egykori zsinagóga jelenleg hangverseny- és kiállító teremként működő épületében A zalaegerszegi zsidóság emlékezete című állandó kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A vasárnapi belvárosi sétán Megyeri Anna muzeológus vezetésével a zsidósághoz kötődő épületeket, emlékhelyeket kereshetik fel a résztvevők - sorolta Ghyczy Gabriella.

Pákán négy helyszínen rendeznek programokat: látogatható lesz a barokk stílusú római katolikus templom. Az épület egyik különlegessége a főoltár freskója, amelyet Johann Ignac Cimbal festett 1733-ban. Az Öveges József Emlékházban a pákai születésű fizikus használati tárgyait állították ki, a látvány fizikai kísérletekkel egészül ki. A Dömeföldi falurészen tájházba várják a vendégeket, a 150 éves, zsúpfedeles boronafalú parasztházat korabeli használati tárgyakkal rendezték be.

Az alig 1100 lelket számláló zalai faluban (a Pákai Erődpark Magyar Maginot-vonalon) rendhagyó túrára is lesz lehetőség. A két bunker és a kialakított futóárkok az ötvenes években épült Magyar Maginot vonal feltárása során vált látogathatóvá - ismertette Ghyczy Gabriella.

Emlékeztetett arra is, hogy a rendezvény szervezésekor a kisebb települések hátrányos helyzetben vannak. A vidéki emberek szívesebben tesznek meg hosszabb utat, hogy megnézhessék a fővárosi látványosságokat, a budapestieket viszont nagyon nehéz "a vidék felé mozdítani", és nem jellemző a vidéki helyszínek közötti mozgás sem - jegyezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár