2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időzített ökológiai bombák

2003. március 21. 10:40

Csendes-óceáni környezetvédők szerint az óceán fenekén nyugvó, 1080 második világháborús hajóroncsból szivárgó olaj az 1989-ben Alaszka partjainál elsüllyedt Exxon Valdez óriástanker elsüllyedésekor bekövetkezett katasztrófához mérhető környezetkárosodással fenyeget.

riszki van
A hullámsírba küldött hajók közül az elrozsdásodott olajszállító tartályhajók jelentik a legnagyobb veszélyt a környezetre. A roncsok több millió liter olajt tárolnak, és az erősen korrodáló hajók acéltestéből a folyékony rakomány bármikor az óceánba juthat. Pár éve az óceánon tomboló tájfun következtében a japán torpedó által 1944-ben elsüllyesztett amerikai Mississinewa tankhajó törzse megroppant, és az olaj azóta is súlyos szennyezéssel fenyegeti a Fülöp-szigetek közelében fekvő Ulithi Atolt. Szintén millió liternyi fosszilis tüzelőanyagot tartalmaz az a második világháborús roncs, amely Ausztrália Nagy - Korallgátjának az ökoszisztémáját fenyegeti. A veszélyt tovább fokozza, hogy a trópusi körülmények miatt a tankerek gyomrában levő „fekete arany” ugyanolyan folyékony állapotban van, mint amikor egy bő fél évszázaddal ezelőtt elhagyta a finomítót.

A nyilvánvaló nehézségek ellenére, 22 csendes-óceáni szigetország, továbbá Franciaország, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland részvételével működő dél csendes-óceáni környezetvédelmi program kutatói, akik már elkészítették az óceán fenekén nyugvó hajóroncsokat ábrázoló térképet, azt remélik, hogy a térség érintett kormányai hatékony segítséget fognak nyújtani a környezeti probléma megoldására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár