2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harminc éve mondta el Popieluszko az utolsó miséjét

2014. október 20. 13:02 MTI

Egyházi és állami megemlékezéseket tartanak a napokban Lengyelországban boldog Jerzy Popieluszko, a Szolidaritás pásztorának nevezett pap mártírhalálának harmincadik évfordulója alkalmából. A megemlékezések azzal a rendezvénysorozattal tetőznek, amelyet csütörtökön a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban egy szentmisével nyitott meg Wojciech Polak érsek, lengyel prímás és Jan Tyrawa bydgoszcz-i püspök. A szertartást a Szent Lengyel Mártírterstvérek templomában tartották, abban a szentélyben, ahol 1984. október 19-én Popieluszko atya utoljára misézett azelőtt, hogy a kommunista titkosszolgálat elrabolta.

Péntek délelőtt a Bydgoszcz és Varsó között fekvő Górskban a Popieluszko atya nevét viselő ifjúsági művelődési központot nyitották meg. A megnyitón a "Szolidaritás mártírjának" még élő rokonai, valamint Bronislaw Komorowski lengyel elnök vettek részt. Górsk azon az útvonalon fekszik, ahonnan Popieluszko atyát gyilkosai elhurcolták. Vasárnap nagy tömegeket vártak a Popieluszko egykori hitközségében, a varsói Kostka Szent Sztaniszló-templomban tartandó szentmisén. Tegnap a pap meggyilkolásának feltételezett színhelyére, a wloclawekbeli visztulai gátra is szerveztek zarándoklatokat.

A 2010-ben boldoggá avatott, jelenleg szenttéavatási pernek alávetett Popieluszko atyának hatalmas kultusza van Lengyelországban, sokan zarándokolnak varsói sírjához, s ez a kultusz világszerte terjed. Amint a lengyel Katolikus Hírügynökség (KAI) közölte, sírját eddig több mint 20 millió zarándok látogatta meg. A Kostka Szent Sztaniszló hitközségben 2011-ben létesített múzeumot 800 ezren tekintették meg. Relikviáit több mint ezer templom őrzi, Lengyelországban mintegy 700 templomba kerültek, a többi Ukrajnában, Ausztriában, Olaszországban, de a Fülöp-szigeteken, Ausztráliában is megtalálható.

Magyarországon 2013 óta Kiskunfélegyházán, a Sarlós Boldogasszony-templomban őrzik Popieluszko atya ereklyéjét. A folyamatban lévő szentté avatásnak az egyházilag elismert csoda az egyik feltétele. Popieluszko atya közbenjárásának a hívők több csodát is tulajdonítanak. Hivatalosan a szenttéavatási per elindítása után egy esettel foglalkoznak. Több tanú szerint 2012-ben egy végső stádiumban lévő leukémiás beteg, Francois Audelan természeti törvényekkel meg nem magyarázható módon gyógyult meg a franciaországi Créteil városban.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született a kelet-lengyelországi Okopyban. 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981 decemberi kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a varsói Kostka Szent Szaniszló-templomban. 1984. október 19-én a Bydgoszczban bemutatott mise után este gépkocsin hazafelé tartott egy sofőrrel, amikor a kommunista titkosszolgálat elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár