2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkelőek nem vagyunk

2003. március 25. 12:08

A Fekete Történelem Hónapjának keretében az afro-amerikaiak és nem a fehér többség nézőpontját tükröző könyvek, videofilmek, kifestőkönyvek, kiállítások segítségével próbálják megismertetni az amerikai gyerekekkel a politikai emancipáció, a választójog és a szabad munkaerő kérdéseit, az amerikai Észak-Dél konfliktust, Afrika történelmét és kultúráját.
Lássuk honnan ered ez a törekvés!

Father of black history

A Black History Month ötletgazdája Carter Godwin Woodson (1875 - 1950) fekete amerikai történész, aki maga is rabszolga szülőktől származik. Gyerekkorát szénbányászként töltötte Kentuckyban, majd húsz évesen került középiskolába. Tanulmányait a Harvardon folytatta, ahol a doktori képzés keretében az amerikai történelemkönyveket vizsgálva szembesült azzal, hogy azok nem szólnak a fekete amerikai népességről, illetve ha mégis, akkor a feketék kultúráját alacsonyabb rendűként állítják be.

1915-ben hozta létre a feketék életét és történetét kutató egyesületet (Association for the Study of Afro-American Life and History), majd egy évvel később a feketék történetével foglalkozó folyóiratot (Journal of Negro History) alapított. 1926-ban indult az azóta minden évben különböző témákkal a középpontjában megrendezésre kerülő Fekete Történelem Hete, hogy az egész amerikai társadalom figyelmét felhívja a feketék történelmi szerepére.

Woodson célkitűzése az volt, hogy a feketék történelmét az amerikai nemzet történetének keretében tárgyalja, továbbá hogy a feketék történelmi örökségének társadalmi elfogadottságát és a feketék politikai-társadalmi tudatának fejlesztését segítse. Woodson szándéka szerint ugyanis az afro-amerikaiak történelmi szerepének megismertetése az amerikai fehér és fekete lakosság közötti kölcsönös tisztelet kialakulásához vezethet. Nem véletlen, hogy február második hetét, Abraham Lincoln és Friderick Douglass, az abolicionista (rabszolga-felszabadításért küzdő) mozgalom két kulcsfigurájának születésnapját választotta a Fekete Történelem Hete rendezvényeinek időszakául.

Frederick Douglass (1817-95) beszédei az 1930-as években tömegeket állítottak az abolicionista mozgalom oldalára. Douglass, aki maga is rabszolga volt, felszabadulása után kitartó munkával, önképzéssel kiváló szónokká vált. Egyik megalapítója volt a „földalatti vasút” hálózatának, amely „állomásfőnökök” és „mozdonyvezetők” titkos hálózatából állt. A szervezet 1830-60 között közel 30 ezer rabszolgát mentett Kanadába. Douglass szellemisége ma is példa sok afro-amerikai fiatal előtt: az ifjak minden évben szónokversenyen mérik össze tudásukat, ahol mesterük, Frederick Douglass varázslatos szónoklataiból hangzanak el szemelvények.

1976-ban a Fekete Történelem Hetének az ötvenedik évfordulója az amerikai függetlenség kétszázadik évfordulójával esett egybe. Ekkor a rendezvények is kibővültek, így alakult át az eseménysorozat a ma is létező Fekete Történelem Hónapjává. A rendezvényeknek kezdettől fogva iskolák, templomok, közösségi házak, színházak és múzeumok adnak teret, ahol tudományos előadásoktól kezdve, a költészeten, és a színházi előadásokon keresztül a fekete kultúra és annak legkülönfélébb produktumai állnak a középpontban. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat csak egy apró lépése annak az erőfeszítésnek, amely a fekete kultúrát és történelmet afro-amerikaiként szeretné az amerikai történelmi örökség részévé tenni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár