2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ajtótámasznak használták a bronzkori tőrt

2014. november 25. 17:20

Amikor egy angol farmer szántás közben évekkel ezelőtt egy meghajlított bronztárgyra bukkant, nem is sejtette, hogy milyen rendkívüli lelet fordult ki a földből a puszta véletlennek köszönhetően. A hatóságokat nem értesítette a felfedezésről, a bronztárgyat pedig 12 éven keresztül ajtótámaszként használta vidéki birtokán. 

Andrew Rogerson, a Portable Antiquities Scheme szakértője 2013-ban vizsgálta meg a 68 centiméter hosszú, 1,8 kilogramm tömegű tárgyat, amelyről kiderült, hogy a középső bronzkor (i. e. 2000-1600 körül) idejéből származik. Mivel éle szándékosan tompa, s hozzávetőlegesen háromszor nagyobb, mint egy átlagos bronzkori tőr, elképzelhetetlen, hogy fegyverként használták volna, inkább rituális célokat szolgálhatott.

A tulajdonos beleegyezett a lelet eladásába: a rituális tőrt végül 39 ezer fontért (15 millió forint) vásárolta meg a National Heritage Memorial Fund és a Norfolki és Norwichi Régészeti Társaság nagylelkű felajánlásának köszönhetően a Norwich Castle Museum.

Nagyon ritka leletről van szó, hasonlót korábban csak egyszer, a norfolki Oxboroughban találtak Nagy-Britannia területén még 1988-ban - ez utóbbit a londoni British Museumban őrzik. A lelet értékét nagyban növeli, hogy a British Museum tájékoztatása szerint eddig mindössze négy bronzkori rituális tőr ismert Európából: kettő a mai Hollandia, kettő pedig Franciaország területén került elő. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár