2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a magyar sportélet áldozatairól

2014. december 9. 15:47 MTI

A magyar sportélet áldozatai a Holokausztban címmel kiállítás nyílt a Városligeti Műjégpályán. 

Amint azt Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója a tárlat katalógusának bevezetőjében megfogalmazta, "a kiállítás a holokauszt-emlékév keretében azokról a sportemberekről kíván megemlékezni, akik életét elvette vagy összetörte ez a soha el nem feledhető korszak". Mint emlékeztetett rá, a sportban megszámlálhatatlan sikert értek el a zsidó származású versenyzők, sportszakemberek és mecénásaik, köztük Hajós Alfréd úszó, az első magyar olimpiai bajnok, Kronberger Lili műkorcsolyázó, az első magyar világbajnok, vagy Keleti Ágnes tornász, a világ legeredményesebb zsidó származású olimpiai sportolónője.

A Budapest Sportszolgáltató Központ - a fővárosi önkormányzat intézménye -, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gondozásában megvalósult tárlattal a sok áldozat közül elsősorban a legeredményesebbekre - köztük a labdarúgó Braun Józsefre, a vívó Kabos Endrére és Petschauer Attilára, valamint a sakkozó Steiner Endrére - kívánják ráirányítani a figyelmet. "Azokra a kiváló emberekre, akik a magyar nemzeti lobogó alatt küzdve állhattak magyarként a dobogó tetején. Azokra, akik közül sokan a többségi nemzettel való azonosulási szándék nyomán még őseik vallását is felcserélték. Erőfeszítéseik, küzdelmeik mégis hiábavalónak bizonyultak, a hálátlan hatalom semmire és senkire sem volt tekintettel" - olvasható a bevezetőben.

A Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott keddi megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az MTK elnöke mondott beszédet, a tárlatot Szabó Lajos nyitotta meg. A kiállítás tíz darabból álló installáción jeleníti meg a második világháborút közvetlenül megelőző, a világháború alatti, valamint az azt követő időszak sportvilágának képeit, illetve ismerteti tárgyilagosan a korszakot, valamint a legnevesebb áldozatok életútját. A mobil installációkat ezt követően a Műjégpálya Csatolójában helyezik el. A tablók mellett a többi áldozat és túlélő életútja az infópultban elhelyezett adatbázisból érhető el. A kiállítást vetített digitális képanyag egészíti ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár