2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2800 éves mezőgazdasági épületet tártak fel Izraelben

2014. december 18. 16:11

23 helyiség, szőlőprések és egy gabonatároló tartozott ahhoz az ókori épülethez, amelynek maradványait egy építkezés előtt megkezdett leletmentő ásatás során tárták fel Izrael középső részén, Rosh HaAyin városában izraeli archeológusok.

A 30 méterszer 40 méteres épület kiváló állapotban maradt meg - közölte Amit Shadman ásatásvezető, az Izraeli Régiségügyi Hatóság régésze, hozzátéve: az épületmaradványok arra az időre tehetők, amikor az Újasszír Birodalom leigázta a mai Izrael északi részét.

"Ebben az időben ezek az épületek egyfajta településként funkcionáltak, ahol a lakók mezőgazdasági tevékenységet folytattak. Az e romok közelében eddig feltárt szőlőprések nagy száma azt jelzi, hogy a bortermelés volt a földművelés legfontosabb része a régióban" - fejtette ki Shadman. Szeptemberben például régészek Jeruzsálem mellett egy ipari méretű szőlőprést fedeztek fel, tavaly pedig egy 1500 éves prést találtak Tel Avivban.

Heraklész és Zeusz

A siló valószínűleg gabona tárolására szolgált, s azt mutatja, hogy a lakók gabonát is termesztettek. Az épület a babiloni fogságból való visszatérést követően már újra használatban volt, de Nagy Sándor makedón uralkodó hódításait követően, a hellenisztikus korban is intenzív mezőgazdasági tevékenység folyt a területen.

Az épületen belül több olyan tárgyi lelet is előkerült, amely a görög megtelepedésre utal: találtak például egy ezüstérmét, amelyen Zeusz képmása látható, mellette Alexander neve (ΑΛΕΞΑNΔΡΟΥ) olvasható az egyik oldalon, a másikon pedig Heraklész képe köszön vissza.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság és az izraeli Építésügyi Minisztérium tervei szerint az épületet hamarosan megnyithatják a látogatók előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár