2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezek voltak 2014 legolvasottabb cikkei a Múlt-koron

2014. december 19. 11:33

Nyomtalanul eltűnt híres személyek, Brazíliába szökött Hitler, őrült uralkodók és a meg nem épült Budapest - hagyományainkhoz híven idén is megmutatjuk, mely írásainkat olvasták a legtöbben a 2014-es naptári évben.

1. Mi az a muszlinbetegség? Miért veszélyes a krinolin vagy éppen a rizsporos haj? Hány millió ember halhatott meg a lábelkötés következtében? A történelem halálos divattrendjeit kétrészes cikksorozatunkban mutattuk (I., II.) be olvasóinknak, erre voltak Önök a leginkább kíváncsiak.

2. Van úgy, hogy milliónyi ember sorsáról egy magát farkasnak vagy operahősnek tartó király dönt, vagy éppen olyasvalaki, aki elültet egy marhaszeletet, mert azt hiszi, hogy az fán terem. Ha még nem hallott II. Lajos, a hattyúkirály, vagy Őrült Johanna történetéről, itt és itt olvashat róluk.

3. Mi a közös John Cabotban, a cinkotai asszonyirtóban, Matuska Szilveszterben és Amelia Earhartban? Olyan híres személyek ők, akik rejtélyes módon tűntek el a történelem folyamán és holttestük soha nem került elő - harmadik legolvasottabb írásunkért ide kattintson.

4. Piramis a Gellért-hegyen, Horthy felhőkarcolói, Európa legnagyobb dzsámija - megalomán és bizarr tervek a fővárosból. Hogy nézett ki a meg nem épült Budapest? Épphogy lecsúszott a dobogóról a falanszteres Jamrik Levente vezette városismereti sétáról készült beszámolónk, ha lemaradt róla, erre a linkre kattintva most bepótolhatja.

5. Nem lett öngyilkos, Brazíliába menekült, ahol inkognitóban élt és 95 éves korában hunyt el - állította Adolf Hitlerről egy doktorandusz még januárban. A hajmeresztő részleteket és a bajusz nélküli Führert itt találja.

6. Talán nem telt el úgy hét, hogy ne számoltunk volna be meglepő felfedezésekről, új kutatási eredményekről - legyen az régészeti vagy orvosi - a különböző múmiák kapcsán, Önök azonban a hat különleges múmiát bemutató írásunkat kedvelték a leginkább.

7. Harcművészetek, helyes táplálkozás, egy halom gyógynövény - ez lenne a hosszú élet titka. Ebben a cikkünkben a 256 évig élt Li Csing-jün kevéssé hihető élettörténetét mutattuk be.

8. A csillagok közé repülő kínai, a francia búvár, az első sikeres tengeralattjáró kiagyalója, a repülés pionírja és a fiatalságra vágyó szovjet - tanulságos és egyben bizarr történetek azokról a feltalálókról, akiknek halálát a saját találmányaik okozták. Itt és itt írtunk róluk.

9. Coitus a tergo, orális szex és templomi prostituált - hol máshol, mint az Óbabiloni Birodalomban. Amely civilizáció egyébként páratlanul gazdag régészeti leletanyagot hagyott hátra e sokat kutatott, de kevéssé ismert témakörben. Ha nem tud elmenni az Izraeli Múzeumba, az ősi babiloni vad szexbe itt is bepillantást nyerhet.

10. "Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot". "Csak vért, verítéket és könnyeket!" "Houston, baj van!" - ismerős mondatok? A leghíresebb történelmi idézetek közül sok nem úgy vagy egyáltalán nem hangzott el, mégis így rögzültek a történelmi emlékezetben. Mi tízet választottunk ki, itt találja őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár