2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eichmann: a katolikus egyház segített elmenekülni

2015. január 23. 13:04 MTI

Elárverezik a zsidók millióinak meggyilkolásában való részvételéért kivégzett Adolf Eichmann naplóját, amelyben az egykori náci főtiszt tagadja a bűnösségét és azt is állítja, hogy a katolikus egyház segítségével menekült el Németországból a második világháború után - írja a The Washington Examiner internetes portál. 

A most először nyilvánosság elé kerülő visszaemlékezésben Eichmann, akit a történelemtudomány az európai zsidóság hatalmas tömegeinek meggyilkolásával járó "végső megoldás" elnevezésű náci terv egyik fő szervezőjének tart, tagadja a bűnösségét.

"Sosem öltem vagy kínoztam meg embert. Parancsot sem adtam soha ilyesmire, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint egyik beosztottam sem tett hasonlót" - írta az egykori magas rangú SS-tiszt, miközben Izraelben tárgyalásra várt. A zsidó állam titkosszolgálata 1960-ban rabolta el az álnéven élő Eichmannt Argentínából, ahol hosszú ideig bujkált. A férfit az izraeli bíróság bűnösnek találta, majd 1962. május 31-én felakasztották.

A történeti jelentőséggel bíró kéziratot február 10-én bocsátják árverésre, a várakozások szerint akár 800 ezer dollárt (221 millió forint) is fizethetnek érte - közölte Bill Panagopulos, az amerikai Chesapeake City-ben (Maryland) található Alexander Historical Auctions aukciósház igazgatója. Az aukciósház katalógusa szerint a 296 oldalas napló gondosan fogalmazott és szerkesztett szövegek helyett inkább impulzív módon lejegyzett írásokat tartalmaz, ezért sokat elárul Adolf Eichmann valódi személyiségéről.

Panagopulos szerint a napló, amelyet nem az Eichmann család adott el, még sosem került korábban nyilvánosságra. "A kéziratot kétségkívül kicsempészték Eichmann cellájából és valószínűleg először az ügyvédje, Robert Servatius kezébe jutott" - mondta. Az aukciósház rendszeresen tart árveréseket történelmi kéziratok és műtárgyak értékesítésére, korábban is már több második világháborús ritkaságot tártak a nyilvánosság elé és adtak el. 2011-ben a "halál angyalaként" emlegetett Josef Mengele naplóját árverezték el.

Naplójában Eichmann feltárja azt is, hogy Argentínában találkozott életében először Mengelével. Visszaemlékezése szerint elfogása után az izraeli kommandósok faggatták az embertelen kísérleteiről hírhedt orvos hollétéről. "Sajnos azt válaszoltam, hogy ha megmondanám, az egy bajtárs elárulása lenne" - írta.

A naplóban Eichmann megemlíti, hogy a katolikus egyház segítette külföldre szökését a világháború után, azonban az nem világos, hogy tudták-e, kinek segítenek. "Az utazótáskámat a római katolikus egyház egy klerikusa vitte át egy kocsmába az olasz oldalra" - írja, majd hozzáteszi: "a Nemzetközi Vöröskereszt bocsátotta ki a menekültpapírokat (...) csak a nevem volt új, tetszett a hangzása (...) gyakoroltam az új aláírásomat (...) a katolikus egyház klerikusai segítettek nekem, anélkül, hogy megkérdezték volna ki vagyok (...) ahogy előttem a zsidókkal is tették".

Eichmann naplójában oldalakat töltött meg azzal, hogy tagadta személyes felelőségét milliók haláltáborba küldéséért. Egy részlet azonban, amelyben az egykori SS-tiszt egy saját maga és Ricardo Klement - ezen az álnéven élt Eichmann Argentínában - között zajló kitalált beszélgetést rögzít, arról is tanúskodhat, hogy a férfi elméje elkezdhetett megbomlani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár