2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vandálok a békéért

2003. április 3. 10:57

Vandalizmus áldozata lett Franciaországban egy brit nemzetközösségi háborús temető. Az iraki háború elleni tiltakozásként ismeretlen tettesek vörös festékszóróval Busht és Blairt becsmérlő, kritizáló feliratokat, valamint egy horogkeresztet hagytak maguk után.

anti-war graffiti
Etaples, az egyik legnagyobb brit katonai temető Észak-Franciaországban, Boulogne-tól 24 kilométerre délre található, számos első világháborús kórházzal a környékén. A brit Nemzetközösségi Hadisírgondozó Bizottságának kezelésében lévő katonai temetőben 11 ezer többségében brit nemzetközösségi katona nyugszik, akik nagyrészt az első, kisebb részben pedig a második világháborús harcokban estek el.

A katonai temető bejáratánál lévő három tömbből álló emlékművet teleírták az iraki háború elleni tiltakozás szlogenjeivel:
  • A bal oldalára festett felirat: „Ássátok ki a szemeteteket, mert szennyezi a földünket.”
  • A középen található felirat: „Hülye angolok (Rosbeefs), húzzatok haza. Szaddam győzni fog, ti pedig kivéreztek.”
  • Az emlékmű jobb oldalán egy horogkereszt található a „halál a jenkikre” felirat társaságában, alatta pedig „Bush és Blair nemzetközi bíróság előtt feleljen” felirat szerepelt.
    A temető központi emlékművére festékszóróval fújt feliratokat két munkás két nap alatt távolította el a francia hatóságok és a brit hadisírgondozó szervezet megbízásából, de csak az után, hogy kétbusznyi angol turista is megtekintette. A francia hatóságok azonnali vizsgálatot kezdtek a francia országgyűlés alelnöke által „barbár, szörnyeteg, megvetendő” alakoknak titulált elkövetők felkutatására.

    Brit és francia politikusok egyaránt hasonlóan élesen felemelték a hangjukat a vandalizmus láttán. Jack Lang, volt francia művelődési miniszter (1981-1986; 1988-1993) és a terület országgyűlési képviselője a parlamentben elmondta: „Az amerikai és a brit kormánnyal való nézeteltérésünk semmilyen körülmények között nem jelentheti olyan emberek emlékének a megtagadását, akik a mi országunkért áldozták fel életüket.” Michael Ancram, a brit árnyékkormány külügyminisztere szerint: „Ha az ott nyugvó katonák nem szabadították volna fel Franciaországot, a mostani vandálok sem élvezhetnék azt a szabadságot, amellyel éppen annyira visszaélnek.”

    Tim Reeves a brit Nemzetközösségi Hadisírgondozó Bizottságának igazgatója elmondta, remélhetőleg az emlékezet helyei nem válnak az iraki háború elleni politikai tiltakozás kifejezésének áldozatává – különösen egy olyan országban, ahol erre a célra a demokratikus jogok állampolgári érvényesítésének legitim módjai is elérhetők.

    A Le Monde és a TF1 televíziós csatorna által márciusban megrendelt közvéleménykutatás adatai szerint a franciák majd háromnegyede (74%) szerint Chirac nem ment eléggé messze a Fehér Ház elleni kritikában. A francia elnök háborút elítélő állásfoglalásának támogatottsága különösen a baloldali szavazók, a 35 év alattiak és a vezető beosztásúak között erős.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár